Pomohl jim ke hvězdám, na pohřeb mu nepřišly! Celebrity se na textaře Schneidera vykašlaly! Až na jednu… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pomohl jim ke hvězdám, na pohřeb mu nepřišly! Celebrity se na textaře Schneidera vykašlaly! Až na jednu…

S geniálním textařem se přišel z hvězd, pro které tvořil, rozloučit jen Václav Neckář.
S geniálním textařem se přišel z hvězd, pro které tvořil, rozloučit jen Václav Neckář. (Aha! - Vlaďka Hradská, ČTK, ara)

Napsal slavné texty k písním Requiem, Magdaléna, Ó bejby, bejby a zpěváci za ně sklízeli ovace. Rozloučit se s textařem a básníkem Janem Schneiderem (†80) ale přijel do Písku jen Václav Neckář (71).

Žalem přepadlý zpěvák seděl v Děkanském kostele Narození Panny Marie v Písku v první řadě a láskyplně objímal textařovu zdrcenou vdovu Libušku. Během pohřbu jí byl největší oporou. Po celou dobu ji držel za ruku nebo kolem ramen. Občas se naklonil a zašeptal slova útěchy.

Za ním sedělo v lavicích jen pár desítek lidí. „Děkuji, že jsi byl mým přítelem, děkuji za vše, co jsi pro mě vykonal. Děkuji,“ pronesl do mikrofonu ve ztichlém svatostánku. „Waldemar Matuška kdysi Janu Schneiderovi řekl, že má jeho písně rád, protože je píše v lidštině,“ připomněl farář odkaz muže, kterého v 60. letech proslavily poetické texty.


Kdo byl textař Jan Schneider
V 60. letech napsal například hity jako Hříbě, Magdaléna, Ó bejby, bejby, Nebeskej kovboj či Requiem. Jeho písně zpívali Václav Neckář, Helena Vondráčková, Waldemar Matuška či Eva Pilarová. Pracoval v Československém rozhlase, v roce 1969 emigroval a léta seděl v kanceláři s Karlem Krylem v Rádiu Svobodná Evropa. Po revoluci se vrátil do Čech.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
ararat
14. 12. 2014 • 10:58

je smutné,že už odchází generace,která uměla psát krásné písně a odchází generace dobrých zpěváků,paní Kubišová to neměla v životě lehké,komunisti ji dávali zabrat a její talent,nebyl využit ve prospěch,jejích posluchačů.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.