Velký seriál deníku Aha! – díl IX. Vyzrajte na hemoroidy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velký seriál deníku Aha! – díl IX. Vyzrajte na hemoroidy!

Prof. MUDr. Jiří Hoch, CSc. V České republice i v zahraničí uznávaný chirurg. Pracuje jako přednosta Chirurgické kliniky 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol v Praze.
Prof. MUDr. Jiří Hoch, CSc. V České republice i v zahraničí uznávaný chirurg. Pracuje jako přednosta Chirurgické kliniky 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol v Praze. (: Profimedia.cz, archiv)

PRAHA – Svědění, pálení, bolest, tlaky v konečníku, ale i krvácení. Takové mohou být příznaky jedné z nejčastějších nemocí konečníku, které se laicky říká hemoroidy. „Přesněji, hemoroidy jsou normální fyziologickou součástí konečníku a řiti.

Trpí jimi i děti...

Mají přesný funkční úkol, kterým je jemné a precizní těsnění konečníku umožňující dosáhnout dokonalé kontinence, tzn. schopnosti udržet stolici a zachovat čistou řiť,“ vysvětluje profesor Jiří Hoch.

Jako o chorobě se o hemoroidech mluví až ve chvíli, kdy začneme cítit její nepříjemné příznaky. „Správný pojem »hemoroidální nemoc« se nevžil zcela ani mezi zdravotníky, ani mezi laiky, je zřejmě příliš komplikovaný. Říkáme raději stručně, že stůněme na hemoroidy,“ upřesňuje profesor Hoch.

S problémy se »zlatou žílou«, jak se hemoroidy od starověku označují, se podle statistik setká během života nejméně polovina lidí. Více než čtyřicet procent dospělých, především ve věku nad padesát let, vyhledá lékařské ošetření. Hemoroidální obtíže se nevyhýbají ani mladým lidem, většinou ve formě krátkodobých obtíží, lékaři ošetřují i desetileté děti!

Onemocnění život většinou neohrožuje, ale podstatně komplikuje. „Je příčinou bolestí, která se přihlásí po stolici, po námaze nebo po delším sezení, je příčinou špinění, které vyžaduje časté mytí a výměnu spodního prádla. Významným příznakem je krvácení, různě rozsáhlé, které se zpravidla opakuje. Krev bývá jasně červená, je na stolici, na papíře, nebo v míse, její množství nelze vždy přesně odhadnout,“ popisuje profesor Hoch.

Za příznaky hemoroidů se mohou skrývat také jiné choroby tlustého střeva a konečníku, bohužel také nádory! „Každý, kdo má nějakou obtíž, kterou považuje za projev hemoroidálních obtíží, by se měl nechat vyšetřit právě proto, aby se vyloučila jiná vážnější příčina. Přehlédnuté nádory bohužel nejsou výjimkou,“ upozorňuje profesor Hoch.

Hemoroidy = rakovina střev?

„Hemoroidy samy o sobě neznamenají vyšší riziko vzniku rakoviny střeva nebo konečníku,“ říká profesor Jiří Hoch. Velmi zrádné jsou ale projevy onemocnění. „Za podobnými příznaky, jaké provázejí hemoroidy, se může skrývat řada chorob, bohužel i zhoubný nádor tlustého střeva nebo konečníku. Není výjimkou, že nemocní nález podcení, nepodstoupí vyšetření a nádor unikne včasnému rozpoznání,“ varuje profesor Hoch. Každá nesnáz, kterou považujeme za hemoroidy, by nás měla přivést k lékaři. Teprve po řádném vyšetření a ověření se lze spolehnout, že příčinou obtíží jsou »jen« hemoroidy.

Léčba je u každého pacienta jiná

Když se vyšetřením potvrdí, že problémy jsou způsobeny hemoroidy, nabídne lékař nejvhodnější léčbu. „Pro každého pacienta je podle nálezu vhodný jiný způsob léčby,“ říká profesor Hoch. Na výběr je několik různých forem léčby.

● Užívání léků.
Medikamentózní léčba. Používání mastí a čípků nebo užívání tablet, které slouží k potlačení hemoroidálních projevů a potlačení bolesti.

● Odstranění hemoroidů.
Existuje několik různých způsobů, jimiž lze hemoroidy odstranit, najednou nebo postupně, při více návštěvách lékaře.
– Barronova metoda.
Jednotlivé hemoroidální uzly se ošetří speciálním gumovým kroužkem, který v nich uzavře krevní průtok, uzly pak odumřou a odpadnou. Tento způsob je u méně pokročilých stadií nemoci velmi účinný a přitom šetrný.
– DG HAL metoda.
Pomocí speciální ultrazvukové sondy zavedené do konečníku lze vyhledat cévy zásobující hemoroidální uzly. Na určeném místě se cévy přeruší, omezením průtoku krve se hemoroidy zmenší, a přestanou působit obtíže.
– Kryodestrukce (zmrazení).
Patří k dnes téměř opuštěným metodám, jejichž výsledky neodpovídají úsilí a času potřebného na ošetření. Používá se velmi nízká teplota (193°C), pomocí níž se zničí tkáň hemeroidů. Nebo lze užít i jiné formy energie, například ohřev tkáně hemoroidů pomocí infračerveného záření, který je také ničí.

● Chirurgická léčba.
Umožňuje odstranění celé postižené tkáně. Hemoroidy se dají operovat i formou jednodenní chirurgie, ale je zapotřebí vědět, že jenom některé. „Na rozsáhlejší ošetření velkých hemoroidů bych jednodenní chirurgii nedoporučil, ale neznamená to, že pro ošetření nálezu menšího rozsahu nejde o vhodné řešení,“ říká profesor Hoch a dodává: „Chirurgická léčba představuje radikální odstranění pomocí skalpelu. V této fázi můžeme použít např. laser, na který se nemocní ptají, jeho užití ale znamená jen jednu část výkonu. Pacienti někdy chtějí pomoct rozhodnout, zda se »nechat operovat, nebo jít raději na laser«? Ale v tom rozdíl není. Místo aby řez byl veden skalpelem, řeže se laserem,“ vysvětluje profesor Hoch.

● Operace s taplerem.
Jde o zákrok za pomoci zvláštního nástroje, který se zavede do konečníku a umožní odstranit úsek tkáně těsně nad řití, ve kterém vedou cévy k hemoroidům. Tím se zbaví prokrvení, sliznice análního kanálu se vtáhne dovnitř a hemoroidy zaniknou.

Nemocný může i vykrvácet!

Kromě bolestí, tlaků v konečníku a opakujícího se přechodného krvácení a obtíží s čistotou mohou být hemoroidy příčinou také dalších komplikací.

◆ Vyhřeznutí hemoroidů Vnitřní hemoroidy se mohou »vytlačit« ven z konečníku, např. při usilovném tlačení na toaletě, při průjmu nebo při namáhavé činnosti vsedě na bobku. Po vyprázdnění se zpočátku samy vrátí, v pokročilejších stadiích zůstávají venku a je třeba je vrátit zpátky rukou.
◆ Krvácení může být příčinou chudokrevnosti, když se krevní ztráta opakuje příliš často a je rozsáhlá. Prudké krvácení z hemoroidů pacienta bezprostředně ohrožuje na životě, když během chvíle ztratí množství krve.
◆ Trombóza hemoroidů je způsobena prudkým zánětem. Krevní sraženina v hemoroidech se přihlásí naléhavou, prudkou bolestí, která znemožňuje v klidu sedět, dojít na toaletu, natož se vyprázdnit.

Jak se nemoci vyvarovat?

1. Zlepšit nebo normalizovat vyprazdňovací návyky. „Reagovat na to, že se hlásí potřeba, a vykonat ji, nesnažit se nutkání oddalovat,“ radí profesor Jiří Hoch.
2. Zařadit do jídelníčku dostatek vlákniny – ovoce a zeleniny.
3. Složením stravy se vyvarovat průjmů nebo naopak zácpy.
4. Zamyslet se nad činnostmi, které mohou vznik hemoroidů podpořit, a vyvarovat se jich. Např. dlouhé vysedávání na bobku, místo abychom si klekli – při práci na zahrádce ap.
5. Nevysedávat na záchodě, aniž by bylo třeba tam sedět, např. si tam jít přečíst noviny.
6. Ke vzniku hemoroidů může přispět i nadměrná konzumace kávy.
7. Vyvarovat se sezení ve strnulé pozici, např. nad knížkou při učení ke zkoušce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.