Chrápání = zloděj vašeho spánku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Chrápání = zloděj vašeho spánku!

Partnerovo chrápání může vést až k rozvodu.
Partnerovo chrápání může vést až k rozvodu. (Profimedia.cz)

Říká se sice, že s láskou se dá překonat téměř vše. Jenže o chrápání to jaksi neplatí. Vědci nyní zjistili, že zhruba třetina žen, jejichž partner po nocích »řeže dříví«, ztratí za rok až tři týdny spánku!

Chrápání drahé polovičky je skutečnou noční můrou! Přesná čísla hovoří až o půldruhé hodině ztracené během každé noci. Ročně to tedy dělá až 547 hodin, což je téměř 23 dní!

Britská studie zkoumala 2500 dospělých párů a na problém s chrápajícím manželem si stěžovalo 41 procent žen, 39 %z nich před »terorem« prchá z ložnice!

Ale pozor, také 24 % mužů uvedlo, že je ze spánku vzbudily zvuky vyluzované jejich partnerkou! V krajním případě mohou probdělé noci dospět dokonce až k rozvodu.

Ještě závažnější je ale možný zdravotní problém. Chronické chrápání může být symptomem spánkové apnoe, během níž jsou svaly a tkáně v krku tak uvolněné, že se uzavře hltan a člověk na pár sekund přestane dýchat.

Onemocnění se přitom dá účinně léčit, pomáhá například speciální dýchací maska, která udržuje tlak v dýchacích cestách. Pomůže také dieta či omezení příjmu alkoholu. Obézní lidi a pijany totiž chrápání sužuje nejvíce.

Autor:  šum

Přečtěte si
patrik75
10. 3. 2014 • 10:59

Taky chrápu, manželka mi proto koupila přípravek PSSST!, viděla to v reklamě tak se rozhodla to vyzkoušet. Stříkám si ho každý večer do krku a prý je celou noc klid, takže za mě je PSSST! super

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.