Zaručené tipy od čtenářů! Rady jak na bylinky - Sušte i zamrazujte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zaručené tipy od čtenářů! Rady jak na bylinky - Sušte i zamrazujte!

Bylinky by měla mít po ruce každá hospodyňka.
Bylinky by měla mít po ruce každá hospodyňka. (Profimedia.cz)

Příroda má mocnou sílu uzdravovat. Bylinky by šikovná hospodyňka měla mít v lékárničce i v kuchyni pěkně po ruce. V dnešním díle seriálu deníku Aha! se dozvíte, jak bylinky, které snadno vypěstujete i na okně uvnitř bytu, sušit i zamrazovat.

  • Bylinky nemusíte zamrazovat jen nasucho. Propereme je v chladné vodě, nasekáme nadrobno a lžičkou nadávkujeme do jednotlivých oddílů tvořítka na led, pak zalijeme vodou a dáme zamrazit. Po dvou dnech bylinkové kostky vyjmeme z formy a uložíme do mrazáku v plastovém kontejneru. Jsou již předem nadávkované a vždycky po ruce.
    Jana Maurerová, Lhotice
  • Bazalka nejen dochutí jídlo, ale podporuje také funkci nadledvinek, které produkují hormony proti stresu. Do rajčatových omáček na špagety je třeba dávat bazalku až těsně předtím, než stáhneme kastrol z plotny, aby se nezničily aromatické látky.
    Michal Krátký, Ostrava
  • Bylinkový čaj zabere proti kocovině. Základem je kopřiva, která pomáhá vyplavovat odpadní látky z těla. Dále přidejte osvěžující mátu a uklidňující heřmánek.
    Vladěna Zadníčková, Konojedy
  • Pažitka vydrží v ledničce jako čerstvě utržená několik dní, když ji nejdříve důkladně propláchnete pod tekoucí studenou vodou, pak necháte okapat a zabalíte do alobalu. Při použití jen rozbalíte alobal, nakrájíte potřebné množství a znovu zabalíte.
    Terezie Pivoňková, Liberec
  • Pokud nemáte speciální sušičku na bylinky, můžete je usušit i v obyčejné troubě. Doporučuje se udržovat teplotu kolem třiceti stupňů, v žádném případě by neměla přesáhnout čtyřicet.
    Barbora Krupová, Větřní
  • I při pečlivém uskladnění sušených bylinek dochází postupně ke ztrátě účinných látek. Nejlepší je skladovat tu kterou bylinku pouze po dobu jednoho roku.
    Markéta Vidláková, Rumburk
  • Přidáváteli do salátu pažitku a nechceteli, aby se vám křehké stonky pažitky pomačkaly, je lepší nastříhat ji kuchyňskými nůžkami.
    Lenka Záleská, Janovice
  • Květy, listy ani jiné části rostlinek před sušením nikdy nepereme ve vodě.
    Ludvík Kníže, Želivec
  • Některé bylinky se nehodí k sušení. Například bazalka, která při sušení tmavne až hnědne, pažitka či celerová nať zase žloutnou. Tyto bylinky je lepší místo sušení zamrazit. Dalšími oblíbenými bylinkami vhodnými ke zamrazení jsou saturejka, petrželka, libeček, estragon, majoránka, oregano, šalvěj, máta nebo mladá cibulová nať.
    Alžběta Rychecká, Velké Meziříčí
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.