Emanuel vaří česká jídla! 7. díl: Ridiho kachna!
S novým týdnem pokračujeme v deníku Aha! v receptech Emanuela Ridiho (37), ke kterým ho inspirovala česká kuchyně. Dnes si s Italem můžete zkusit připravit jeho oblíbenou kachnu, kterou má na český způsob, tedy s knedlíkem a se zelím, hodně rád. Ale nebyl by to »Manu«, aby kachnu nezkusil připravit podle sebe. Tak dobrou chuť.
Očištěnou kachnu potřeme solí a pepřem z vrchu i zevnitř. Dovnitř dáme česnek, rozmarýn a nakrájený pomeranč. V kastrolu na oleji kachnu krátce opečeme z obou stran, aby se kůže zatáhla, přidáme na větší kusy nakrájenou zeleninu, rozmarýn, pomerančovou šťávu a zalijeme vínem.
Kachnu necháme hodinu péct při 190 stupních. Po hodině přidáme pomeranč nakrájený na plátky (lepší je použít oloupaný pomeranč, aby omáčka nezhořkla) a pečeme ještě půl hodiny. Upečenou kachnu přendáme na talíř a zeleninu z pekáče propasírujeme přes sítko.
V malém kastrůlku rozpustíme cukr, přidáme trochu vody a nastrouhanou pomerančovou kůru. Povaříme asi 2 minuty a vzniklým karamelem upečenou kachnu polijeme. Jako přílohu můžete zkusit Ridiho chlupaté knedlíky. Recept vyšel v deníku Aha! v úterý 5. října.
Potřebujete:
- 1 kachnu
- 2 stroužky česneku
- 2 snítky rozmarýnu
- 3 – 4 velké pomeranče
- 1 dcl oleje extra virgin
- sůl
- pepř
- 1 cibuli
- 1 řapíkatý celer
- 2 dcl suchého bílého vína
- 100 g cukru
- 1 dcl vody
Zítra: Ridiho hříbky