Kouření mám ráda, ale nemůže mi to ublížit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Kouření mám ráda, ale nemůže mi to ublížit?

Paní Michaela radí našim čtenářům
Paní Michaela radí našim čtenářům (Foto ara)

Paní Michaela radí čtenářům s jejich sexuálními problémy...

Čas od času si zapálím cigaretu a zajímalo by mě, jestli kouření nemůže nějak ovlivnit budoucí těhotenství? Nebo u kluků spermie? Chceme mít s přítelem jednou velkou rodinu a já to nechci ničím ohrozit. (Sabina, 15 let)

Sabino, u dívek je kouření nebezpečné zejména v těhotenství, kdy vážně může ohrozit plod (vznik vývojových vad, nížší inteligence). Vzhledem k tomu, že se ženám již netvoří ve vaječnících nová vajíčka, je nutné si uvědomit, že následky kouření přetrvávají - čím dříve přestanete kouřit, tím na tom bude Vaše dítě v budoucnu lépe. Cigaretový kouř také obsakuje karcinogeny, které významně ovlivňují nádorové procesy (velký podíl má na vzniku např. rakoviny děložního čípku, rakoviny plic i dalších onemocnění). Následky kouření se neprojeví bezprostředně, po celá léta se ale sčítají. Kouření také zvyšuje riziko plicních onemocnění (chronická bronchitida) a kardiovaskulárních nemocí. U mužů se nemoci cév (na jejichž vzniku má kouření také podíl) výrazně podílejí na vzniku problémů s erekcí. Také snižuje počet spermií i množství pohyblivých spermií - u mužů ve středním věku je kouření nejčastější příčinou neplodnosti.

Přečtěte si
Jiří Svatoš
2. 11. 2023 • 16:19

Může, taková rakovina plic ti bude slušet.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.