Z úředníčka kriminálníkem: Vyděrač se inspiroval romány a střílel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Z úředníčka kriminálníkem: Vyděrač se inspiroval romány a střílel

Ivan S. neváhal střílet kvůli 150 tisícům korun.
Ivan S. neváhal střílet kvůli 150 tisícům korun. (Foto Aha! - Ladislav Křivan)

Detektivové v Československu neřešili jen nudné případy rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví. Dvě movité rodiny z Prahy terorizoval na počátku sedmdesátých let minulého století tajemný vyděrač. A neváhal střílet.

František M. obýval s manželkou, provdanou dcerou a zetěm Petrem S. prostornou vilu v prominentní pražské čtvrti. V listopadu 1970 zazvonil kdosi na domovní zvonek. Petr S. šel otevřít, ale u branky nikoho neviděl. Náhle třeskly výstřely a mladý muž se zhroutil k zemi. Lékaři mu poté z nohy vyndali tři kulky. Kriminalisté nejprve předpokládali, že jde o pomstu nějakého žárlivého manžela, protože Petr S. byl známý sukničkář. Pak ale rodině zavolal vyděrač a požadoval na tehdejší dobu astronomickou částku sto padesát tisíc korun.

Střelba prý byla jen varování. Tajemný muž poslal i několik dopisů, v nichž se to hemžilo obraty jako z kriminálních románů. Ačkoliv se rodina obrátila na VB a příslušníci nachystali několik pastí, vyděrače se lapit nepodařilo. Po neúspěšném pokusu předání peněz se už neozval.
Svého plánu, jak zbohatnout vydíráním, se však pachatel nevzdal. V květnu 1972 přišel výhružný dopis Marii Z., která získala větší hotovost prodejem starožitností po rodičích. Vyděrač se zjevně domníval, že osamělá žena bude snadnější terč. I Marie Z. se však obrátila na VB. Detektivové zjistili, že všechny dopisy byly napsány ve veřejné písárně. Podezření padlo na úředníka Ivana S., který služeb písárny využíval a navíc měl přístup k daňovým přiznáním vydíraných. Úředník byl nakonec usvědčen a skončil ve vězení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.