Utopenec zanechal vzkaz ze záhrobí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Utopenec zanechal vzkaz ze záhrobí...

Zoufalec se spoutal sám.
Zoufalec se spoutal sám. (Shutterstock.com)

Rybář, který na konci srpna 1966 nahodil udici v říčce Třebůvce na Orlickoústecku, se dočkal úlovku, s nímž rozhodně nepočítal. Háček se zasekl v opuchlé mrtvole svázaného muže. Soudní lékař určil, že mrtvý strávil ve vodě několik dní. Ruce měl nešťastník svázané za zády, spoutané měl i nohy.

Příslušníci Veřejné bezpečnosti předpokládali, že někde na břehu najdou místo, kde došlo k zápasu a následné vraždě. Prošli podél toku několik kilometrů, ale nic podezřelého nenašli. Ukázalo se, že mrtvým je O. N. (†25) z Olomoucka, který zmizel dva dny před plánovanou svatbou se svou snoubenkou M. U. Při pitvě nedokázali lékaři odhalit žádné známky obranných zranění. Jako by se muž nechal svázat dobrovolně. Mohl na něj pachatel třeba mířit zbraní? Znalci si navíc všimli zajímavé drobnosti. Smyčka na pravém zápěstí byla uvázaná volněji, než ta na levém.

To by odpovídalo tomu, jak by se asi pravák svázal sám. Krátce po objevu těla doručila snoubence mrtvého pošta dopis doslova »ze záhrobí«. O. N. se v něm omlouval své milé, loučil se a psal, že až bude dopis číst, on už bude ve vodě. Detektivové případ uzavřeli s tím, že šlo o sebevraždu. Uspokojivý motiv pro dobrovolný odchod ze života se najít nepodařilo. Snad jen to, že O. N. své snoubence tvrdil, že má na spořitelní knížce víc než sedmnáct tisíc a sliboval, že si za ně nakoupí vybavení bytu.

Jak se však ukázalo, nebyla to pravda. Mladý muž nejspíš nesnesl představu, že se jeho lež odhalí a on svou nevěstu zklame…

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.