Vedoucí obchodu se oběsil kvůli pytli kmínu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Vedoucí obchodu se oběsil kvůli pytli kmínu!

Vedoucí spáchal sebevraždu kvůli kšeftům, mimo jiné s kmínem.
Vedoucí spáchal sebevraždu kvůli kšeftům, mimo jiné s kmínem. (Shutterstock.com)

Když našli v prosinci 1976 obyvatelé Nové Bystřice na Jindřichohradecku vedoucího místní Jednoty J. R. oběšeného, domnívali se, že jde o vraždu. J. R. žil velmi spokojeným životem a neměl k sebevraždě důvod.

Detektivové však zjistili, že J. R. roztáčel na tehdejší dobu velké peníze v nelegálních kšeftech. V obchodě objevili několik pytlů kmínu a máku, ačkoliv J. R. podle dodacích listů tyto suroviny nikdy na skladě neměl.

Ukázalo se, že spolupracoval se svým známým pekařem J. H., který dokázal na pečivu šizením »ušetřit« cukr, mouku, máslo, kmín, mák a další přísady. Část takových přebytků si nepoctivý pekař nechával nebo je posílal svým dcerám a část prodával »pod rukou« do Jednoty právě vedoucímu J. R.

Díky obchodování s nevykazovaným zbožím vedoucí J. R. zbohatl a začal si žít na vysoké noze. Přestal být obezřetný a utrácel stále větší peníze. Nakonec si postupně »vypůjčil« z kasy obchodu s nábytkem, který také vedl, přes padesát tisíc tehdejších československých korun, což byla závratná suma. 

Ani jeho kšefty s kmínem a mákem nedokázaly vydělat dost, aby takové manko pokryl. A to bylo nejspíš i motivem sebevraždy. Pekař J. H. byl odsouzen k jednomu roku za mřížemi za rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví. Detektivové nezjistili, že by se on nebo někdo jiný na smrti J. R. nějak podíleli.



Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.