Lupič prchl do Saska | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lupič prchl do Saska

Dívka se živila výrobou klobouků.
Dívka se živila výrobou klobouků.  (Ilustrační foto ara)

Mladičkou modistku Pavlu Schubertovou (17) přepadl 26. listopadu 1927 na silnici mezi obcemi Hořenice a Bílence na Chomutovsku všeho schopný gauner. Dívku velmi těžce zranil, oloupil a pak zmizel ve tmě. Ta ho ovšem poznala a popsala četníkům.

Byl to stavební dělník Rudolf Glaser (18), naposledy bytem v Chomutově. K loupeži došlo po osmé hodině večerní. Zlotřilý Glaser dívku nejprve surově zbil a pak jí vytrhl z rukou aktovku. Valnou kořist ale loupeží nezískal. Naopak. Pavla v tašce měla jen elektrickou svítilnu. Chomutovské četnictvo vydalo tuto úřední zprávu: „V pátrání četnictva jest Rudolf Glaser, mladý muž vyšší, statné postavy, má plný, kulatý obličej, červené tváře, světlé vlasy nahoru sčesané.

Po činu patrně prchl do Saska. Glaser se narodil v Mittweidě (Sasko), je německé národnosti, příslušný do Okounova, soudní okres Kadaň.“ Jak tehdy pátrání dopadlo, není známo. Přepadená dívka byla modistkou, tedy navrhovala a vyráběla klobouky i jiné pokrývky hlavy. Povolání vzniklo ve Francii, název získalo podle Rose Bertin zvané Modisto, návrhářky královny Marie Antoinetty.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.