Lumpárna praskla po sedmi letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Lumpárna praskla po sedmi letech

Peníze vypadly velkostatkáři z kapsy, když cestoval kočárem.
Peníze vypadly velkostatkáři z kapsy, když cestoval kočárem.  (Ilustrační foto ara)

Někdy v roce 1904 ztratil pan kontrolor velkostatku dr. Seidla u Ždánic na Hodonínsku velké peníze. Celkem pohřešil 8000 rakousko-uherských korun! Vypadly mu cestou kočárem z náprsní kapsy někde u osady Kloboučky.

Ačkoli c. k. četnictvo ve všech okolních obcích nechalo vyvěsit oznámení o ztracených penězích, zdálo se, že nikdy nebyly nalezeny, natož pak vráceny. Až počátkem roku 1911 se nepohodl jistý venkovan Houšť se svým synem. Tak o tom informovaly Lidové noviny dne 5. ledna 1911.

A tehdy mu jeho potomek vyčetl, že on, jeho otec, po celou tu dobu ví, kdo peníze našel a nevrátil. Byla to jistá Koudelová, žena »čtvrtláníka« Petra Koudely. Ovšem nic nikomu neoznámila a s otcem Houštěm se o bankovky, které jim samozřejmě nepatřily, dokonce podělila. „O celé věci se dovědělo četnictvo, které především zatklo nálezkyni Koudelovou a jejího muže. Další zatýkání zúčastněných osob se očekává,“ referoval list. Že by dostal pan kontrolor ze statku svých osm pohřešených tisícovek nazpět, o tom lze s úspěchem pochybovat.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.