Šílenec uškrtil bratrovu tchyni | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Šílenec uškrtil bratrovu tchyni

Ženu zabil na Vánoce.
Ženu zabil na Vánoce. (ilustrační foto ara)

Surová vražda nahluchlé staré paní, k níž došlo právě na Štědrý den 1901 v žižkovské Husově ulici, šokovala celou Prahu. Tím spíš, že ničemníkem, který nešťastnici uškrtil, byl do té doby zcela bezúhonný mladík Jan V. (19).

Jan V., krejčovský pomocník, přišel o svátečním dni navštívit svého bratra. Když zjistil, že v bytě není ani bratr ani švagrová, jen její věkovitá matka a Janův maličký synovec (2), dostal loupeživé choutky. O bratrovi věděl, že je zámožný, a správně předpokládal, že v jeho příbytku najde peníze. Proto se na stařenu vrhl a přes její zoufalý odpor ji uškrtil. Pak prohledal prádelník, kde vzal 70 korun. S lupem chtěl zmizet v žižkovských ulicích. K jeho smůle se však nečekaně vrátila švagrová Karolína V.

„Zděšený Jan V. před ní padl na kolena a prosil za odpuštění. Pak vyběhl ven. V Milíčově ulici jej ale chytil strážník. Okolí nemohlo čin jeho pochopiti. Byl příjemný, veselý, rád tancoval. Sám tvrdil, že činu se dopustil pod náhlým vnuknutím,“ uvedl denní tisk. Jan V., ač zřejmý vrah, před porotou trestního soudu nestanul. Byl lékařsky uznán duševně chorým a skončil v psychiatrické léčebně v Kosmonosech.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.