Srážku vlaků zavinil mašinfíra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Srážku vlaků zavinil mašinfíra!

K neštěstí došlo nedaleko nádraží. Do rychlíku narazil nákladní vlak.
K neštěstí došlo nedaleko nádraží. Do rychlíku narazil nákladní vlak. (Ilustrační foto ara)

Jeden mrtvý, jeden těžce zraněný a dvacet osob zraněných lehce. Taková byla bilance železničního neštěstí, ke kterému došlo v Prosenicích na Přerovsku v dubnu 1964. Nákladní vlak tam u nádraží narazil do rychlíku jedoucího ze Zvolena do Prahy.

Vyšetřování tragédie prokázalo, že vinu nesl zejména strojvedoucí lokomotivy nákladního vlaku A. Š. Ani jeho pomocník J. L. však zdaleka neměl čisté svědomí. Oba muži se spolu totiž v kabině bavili a dění na trati sledovali jen tak poočku. Proto udělali osudovou chybu.

„Podle výpovědi strojvedoucího A. Š. zmýlil si tento návěstí a volno postavené pro rychlík považoval za znamení pro nákladní vlak. Z výpovědi pomocníka strojvedoucího J. L. vyplývá, že oba zanedbali povinnost pečlivě sledovat jízdu, zvlášť v prostoru železniční stanice,“ psal dobový tisk 29. dubna 1964. Oba viníci skončili před soudem na lavici obžalovaných.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.