Ocelář zemřel pod koly tramvaje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Ocelář zemřel pod koly tramvaje!

Do tramvaje se naskakovalo za jízdy.
Do tramvaje se naskakovalo za jízdy. (Ilustrační foto archiv DPO)

Cestování dřevěnými tramvajemi s otevřenou plošinou skýtalo v minulosti nejen pocit dobrodružství, ale i vážné nebezpečí. Cestující naskakovali a vyskakovali za jízdy. Štefan Z., dělník Vítkovických železáren, našel 14. října 1955 pod koly tramvaje smrt.

Osudného dne se Štefan Z. před pátou hodinou ráno na ostravském sídlišti tehdy zvaném Stalingrad, dnes sídliště Bělský les, rozloučil s rodinou a vydal se na tramvajovou zastávku, odkud každý den jezdil do vítkovické ocelárny. Právě odjíždějící tramvaj se ještě dala stihnout, a tak se Štefan Z. naposledy ve svém životě rozběhl a skočil...

Dobový tisk jeho osudnou chvíli popsal těmito slovy: „Rozjíždějící se souprava elektrické dráhy, nezdařený skok na plošinu vozu, upadnutí na koleje – konec života a osiřelé místo na pracovišti i v rodině.“ Dělník si skok špatně vyměřil, smekla se mu noha a spadl pod kola tramvaje, která ho rozdrtila.

Za smrtelný úraz Štefana Z. nebyl řidič tramvajové soupravy nijak stíhán, tragédii nemohl zabránit. Tramvaje s otevřenou plošinou jezdily u nás ještě v první polovině sedmdesátých let minulého století.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.