Hajného zastřelil sprostý zloděj dřeva! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hajného zastřelil sprostý zloděj dřeva!

Hajný má v křivoklátských lesích pomníček.
Hajný má v křivoklátských lesích pomníček. (Ilustrační foto: ara)

Knížecího hajného Isidora K. našli 18. srpna 1889 v lese u Novosedel na Křivoklátsku mrtvého s rozstříleným hrdlem. Četníci podezřívali místní pytláky, zabíjel však zloděj dřeva.

Vrah vypálil na Isidora K. z blízkosti tří metrů, do hrtanu mu vypálil 19 broků, dalších 16 zasáhlo hajného do hrudníku, paží a břicha. Podezření padlo na Antonína K. z Malých Slabec, kterého krátce před svou smrtí hajný přistihl při krádeži dřeva ve svém revíru. U okresního soudu v Křivoklátě se měl konat se zlodějem proces. Našli se svědci, kteří vypověděli, že Antonín K. vyhrožoval hajnému smrtí. Proto byl zloděj zatčen a uvězněn. Porotní soudní dvůr v Praze neuvěřil jeho obhajobě, podle které měl být v kritické době v Rakovníku. Proto poslal 27. prosince 1889 obžalovaného na šibenici za úkladnou vraždu. Kromě toho měl Antonín K. před oběšením zaplatit soudní výlohy a vyplatit vdově po Isidoru K. 1000 zlatých.  Vrah ale nakonec oběšen nebyl. Císař František Josef I. se slitoval, udělil mu milost a změnil mu trest na doživotí. Nakonec si vrah odseděl 22 let. Pak ho panovník nechal propustit z basy. Asi ho obměkčily opakované žádosti, jež mu posílala zločincova žena.

 

 

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.