Chtěl bičovat rabína pro prkotinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Chtěl bičovat rabína pro prkotinu!

Sedlák rabínovi vyhrožoval bičem
Sedlák rabínovi vyhrožoval bičem (Foto: Profimedia.cz,)

Bičem napadl 29. srpna 1928 zemědělec Karol M. ze Spišského Podhradí v tehdejším Československu židovského rabína Saula L., který vedl pohřební průvod mířící na židovský hřbitov za městem, aby tam pochoval zemřelého Moritze P.

Podle svědků Karol M. vykřikoval: „Ty smrade rabínský, já ti dám vodit mně ty svoje mrtvé přes moje pole, bradu ti utrhnu. A podívej se na ten bič, kterým můžeš dostat!“ Bičem přitom práskal nad rabínovou hlavou. Účastníci pohřbu Abrahám D., Izák K. a Zachariáš P. incident oznámili četníkům. Shodně vypověděli, že mají o rabína strach, neboť rolník netají zášť a hrozí, že duchovního zbičuje.

Karol P. do protokolu podle dobového zdroje uvedl, že »on proto onu urážku a vyhrožování učinil, jelikož vždy, když jde židovský pohřební průvod na jejich hřbitov, vždy z cesty, která právě u jeho pole je neschůdná, odbočí s průvodem na kraj jeho pole a tím mu učiní na pozemku škodu«. Četníci následně způsobenou škodu na okraji pole zdokumentovali. O tom, zda se mužům zákona podařilo spory urovnat, se záznamy nedochovaly...  Problém vyvolala neschůdná cesta, když průvod musel jít kus po poli.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.