Zastřelil hraběte pytlák? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Zastřelil hraběte pytlák?

Kdo zastřelil hraběte se dodnes neví..
Kdo zastřelil hraběte se dodnes neví.. (Profimedia.cz)

Sekaným olovem ze zálohy zastřelil v květnu 1918 nikdy neusvědčený vrah hraběte Otakara B. (†44), majitele velkostatku Neznašov u Týna nad Vltavou. Šlechtic právě řídil koňské spřežení. Stopy dovedly služební psy četníků k hajnému Tomáši Š. Soud ho ale osvobodil.

Hajný pak přesídlil z jihu Čech do Sušice v předhůří Šumavy, kde příteli Josefu S. vyprávěl, jak hraběte zastřelil. Podle dochovaných zpráv měl údajný vrah říci: »Jednou mě přistihl hrabě při pytlačení, hrubě mi vynadal, naplival do obličeje a několikrát mě udeřil rukavicemi. Já mu dal proto také sekanou a měl toho dost…« Navíc prý měl Tomáš Š. od hraběte slíbené místo fořta. Velkostatkář se ale rozhodl jinak. To měly být důvody k jeho vraždě. Josef S. ovšem o historce vylíčené hajným za jeho života pomlčel. Teprve když v roce 1930, tedy dvanáct let po tragické smrti šlechtice, Tomáš Š. zemřel, obrátil se jeho kamarád na policii. Byl skálopevně přesvědčen, že hraběte zastřelil právě hajný Š. Důkazy ale chyběly. Vyšetřování tak vyznělo do ztracena a odměna 5000 korun, kterou po manželově smrti vypsala za dopadení pachatele vdova Kateřina B., tak zůstala nevyplacena.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.