V řece Orlici našli mrtvolu vysokoškoláka (†20): Nešťastník byl nahý a bez zubů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

V řece Orlici našli mrtvolu vysokoškoláka (†20): Nešťastník byl nahý a bez zubů!

Smrt mladého muže zůstala dodnes neobjasněna. (ilustrační foto)
Smrt mladého muže zůstala dodnes neobjasněna. (ilustrační foto) (Profimedia.cz)

Vysokoškolák (†20) studující v Hradci Králové si šel v prosinci 1976 zaběhat. Živého už ho nikdo neviděl. Jeho tělo vydala řeka až po dvou měsících. Mladík byl svlečený a bez zubů.

Nešťastný student byl velký sportovec a kondičnímu běhu holdoval i v nepříznivém počasí. V osudný den ležel všude rozbředlý sníh a řeka Orlice, která tekla nedaleko studentské ubytovny, byla rozvodněná. Když se mladík nevrátil večer domů, nahlásili spolubydlící jeho zmizení.


Do pátrání po nezvěstném se zapojil dokonce i vrtulník, avšak bez výsledku. Tělo se objevilo až za dva měsíce, tedy v únoru 1977. Zachytilo se u mostního pilíře v Týnci nad Labem nedaleko Kolína. Z Hradce tedy urazilo cestu delší než šedesát kilometrů. Kriminalisté začali vyšetřovat, zda se jednalo o vraždu, nebo nešťastnou náhodu. Mladíka vytáhli z vody polonahého. To ale podle znalců nemuselo nic znamenat. Silný proud v rozvodněné řece mohl oblečení strhnout.

Znepokojivější bylo, že mrtvola připlula do Týnce v podstatě bez zubů. Některé zuby byly přelomené a kořeny zůstaly v dásni. Vzhledem k pokročilé hnilobě však nebylo možno určit, zda o zuby student přišel zaživa, nebo až po smrti. Pokud by tělo narazilo ve vodě do nějaké překážky, měly by podle zkušenosti soudních lékařů být zuby vyražené, a ne přelomené. Objasnit, co se odehrálo v posledních okamžicích života nešťastného studenta, se nikdy nepodařilo. Případ byl uzavřen jako nešťastná náhoda, pochybnosti ale zůstaly...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.