Nezkušení železničáři pustili na trať neovladatelný vlak: 14 mrtvých! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nezkušení železničáři pustili na trať neovladatelný vlak: 14 mrtvých!

Fotografie
Fotografie (internal)

Lidská chyba, laxnost strojvůdce i několika dalších železničářů a mráz stojí za tragickou nehodou osobního vlaku, při níž v lednu 1964 v Zákolanech na Kladensku zahynulo 14 lidí, dalších 18 bylo zraněno a 36 vagonů zdemolováno. O zbytečné smrti vypráví další ze zaprášených příběhů z kriminalistických archivů.

Bylo ráno 25. ledna 1964, mrzlo, až praštělo. Dozorčí provozu připravoval k odjezdu ve stanici Kladno Dubí nákladní vlak, správně pověřil vlakovou četu, aby provedla odmrazení jednotlivých vozů a přezkoušení tlaku v brzdách. Chybou ale bylo, že pracovníci neměli potřebné zkoušky. Přesto vlak »zkontrolovali« a byl puštěn na trať.

S osobním vlakem se měl křižovat v Zákolanech. Již cestou bylo zjištěno, že kolos nejde ovládat, jeho rychlost se stále zvyšovala a nebylo možné jej přibrzdit. Ve všech stanicích dostával strojvůdce příkaz: Stůj, zastavte všemi prostředky!

Chybějící zkoušky a zkušenosti měly za následek, že železničáři nepoužili všechny způsoby, jak zastavit. „Záchrannou brzdu, jelikož byla zaplombovaná, nepoužili. Když strojvedoucí zpozoroval před sebou lokomotivu osobního vlaku, z lokomotivy vyskočil,“ píše se v policejním protokolu. Hned nato se vlaky střetly. První vagon osobáku byl zcela rozdrcen. 14 cestujících se domů již nikdy nevrátilo. Škoda činila více než 2 miliony Kč!

Znáte okolnosti tohoto příběhu? Nebo jeho aktéry? Napište nám na aha@ahaonline.cz.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.