Češi jsou druzí nejtlustší v Evropě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Češi jsou druzí nejtlustší v Evropě!

Češi jsou druzí nejtlustší v Evropě. Pokud máte taky problémy s nadváhou, nestačí se jen děsit z hmotnosti, kterou ukáže váha. Zkuste zhubnout s Aha!
Češi jsou druzí nejtlustší v Evropě. Pokud máte taky problémy s nadváhou, nestačí se jen děsit z hmotnosti, kterou ukáže váha. Zkuste zhubnout s Aha!

PRAHA – „Češi patří k druhému nejobéznějšímu národu v Evropě,“ uvádí lékařka Miroslava Navrátilová z Fakultní nemocnice Brno. Naše chlapy už trumfnou jen Němci a tlustší než Češky jsou pouze Rusky!


Právě proto se Aha! rozhodlo pomoci všem těm, kteří neúspěšně bojují s několika kily či desítkami kilogramů navíc.

Naši poradci seriálu Zhubněte s Aha! do plavek sestavili unikátní dietní plán, který umí pomoci i těm z nás, kteří mají typické problémy po ukončení běžné diety. To znamená, že sice dokážou zhubnout, ale po dvou měsících mají zpět nejen shozená kila, ale i něco navíc.

„Dietní režim je úspěšný u pacientů, kteří nemohou snížit hmotnost pomocí běžné pestré stravy,“ uvádí lékařka Eva Zuzová další plus sedmitýdenního dietního plánu Aha!

Jídelníček je sestavený ze speciálních potravin z lékárny, díky kterým se vyloučí z počátku hubnutí jakékoli dietní chyby. Od třetího týdne hubnutí, tedy již od toho příštího, budeme speciální potraviny postupně nahrazovat běžnými ze supermarketu. „Naučíme tak každého sestavit vhodný jídelníček i pro týdny po ukončení dietního režimu,“ uvádí lékárník Martin Staněk. Nejdříve se v obchodě porozhlédněte po čerstvé zelenině a mléčných výrobcích.

Jídelníček na příští týden

Kliknutím zvětšetePatříte také mezi ty, kteří s Aha! dodržují dietní plán přesně podle pokynů našich poradců? Pak začněte jásat! V pondělí můžete zajít po dvou týdnech nakupovat opět do samoobsluhy! Od příštího týdne nám totiž jídelníček sestavený ze speciálních potravin postupně začnou obohacovat potraviny běžné. Začínáme zeleninou a mléčnými výrobky.

Zelenina dokáže pomoci!

Kliknutím zvětšetePRAHA – Snažíte se shodit jen kilo nebo dvě? Pak pro vás máme radu: dopřejte si zeleninu! „Zelenina je významným zdrojem nestravitelných látek – vlákniny, které pomáhají našemu trávení a příznivě ovlivňují množství zkonzumované stravy,“ radí lékařka Taťána Staňková.

  • Ale pozor, i zelenina má vzhledem k obsahu sacharidů (cukru) určitou energetickou hodnotu a je třeba s ní při redukčních režimech počítat.
  • Jednotlivé druhy zeleniny se od sebe tedy liší nejen obsahem vitaminů, minerálních a dalších pro výživu důležitých látek, ale i energetickým obsahem.
  • Zeleninové saláty či větší zeleninová obloha by měly být automatickou součástí každého hlavního jídla.
  • Důležité látky obsahuje i zelenina sterilovaná či jinak tepelně upravená, vždy však menší množství. Nejšetrnější úprava zeleniny je vaření v páře.
  • V případě, že potřebujete shodit třeba jen kilo nebo dvě, nahraďte při večeři klasické přílohy či pečivo zeleninou. Místo chleba se šunkou si dejte rajče, okurku, papriku a šunku. Jednoduše, večer zapomeňte na chléb! A nebojte, hlad mít nebudete.

Nízkotučný jogurt? I po něm je možné ztloustnout!

Kliknutím zvětšetePRAHA – Nízkotučné mléčné výrobky jsou ideální pro období, kdy se snažíme pár kilo zhubnout nebo udržet si váhu. Ne každý jogurt označený slovy light, lehký či bez tuku, je pro hubnutí vhodný. „Odebraný tuk výrobci často nahrazují většinou škrobem. Tak nejen doženou energetickou hodnotu, ale i podpoří, aby poměr základních látek v jídelníčku nebyl vyvážený,“ říká lékárník Martin Staněk.

● Ideálním nízkotučným mléčným výrobkem jsou především nízkotučné tvarohy. Skvěle zasytí a můžeme si jich dovolit sníst poměrně velké množství.
● Pozor! Nízkotučné jogurty vybírejme velmi pozorně. Tuk je často nahrazen nepřiměřeným množstvím sacharidů (škrobem či řepným cukrem).
● Lidé se sklonem k nadváze by měli pít nízkotučné mléko. Obsah vápníku a minerálních látek se nijak neliší od mléka plnotučného.
● Pokud redukční dieta z lékárny vyžaduje při přípravě ředění mlékem, používáme mléko nízkotučné s obsahem 0,5 % tuku. Lze jej nahradit podmáslím.
● Pokud patříte mezi milovníky mléčných výrobků a trápí vás pár kil navíc, dávejte přednost jogurtům před tučnými a často přeslazenými pudinky a mléčnými krémy.
● Stejná rada platí i u sýrů. Místo tučných tvrdých nebo plísňových sýrů je vhodnější sáhnout v obchodě po lučině light či sýru cottage. Možnou variantou může být i nízkotučný eidam.
● Velkým kladem mléčných výrobků je u těch kysaných i obsah mléčných bakterií, které dokážou podpořit obranyschopnost organismu. Umí i podpořit trávení, zabraňují pálení žáhy, pocitům plnosti žaludku či zácpě.

Poradci Aha!: Nezapomínejte na mléko a zeleninu

Kliknutím zvětšete● MUDr. Taťána Staňková, interní lékařka
„Zelenina je nezbytnou součástí zdravého jídelničku. Vedle výživové hodnoty obsahuje celou řadu pro organismus ochranných látek a hraje v naší stravě důležitější roli než ovoce. Obsahuje např. karotenoidy (lykopen, lutein, zeaxantin), což jsou důležité antioxidanty, které napomáhají předcházet vážným nemocem. Při udržování hmotnosti musíme přihlížet i k její energetické hodnotě, i když mnohem důležitější je omezit konzumaci pamlsků, pečiva či potravin s vysokým obsahem živočišných nebo rostlinných tuků.“

Kliknutím zvětšete● MUDr. Eva Zuzová, praktická lékařka pro dospělé
„Mléko a mléčné výrobky jsou nedílnou součástí výživy. Pokud nemáme sklony k nadváze, preferujeme polotučné či plnotučné. Pokud trpíme nadváhou či obezitou, je třeba volit ty se sníženým obsahem tuku. Mléko je nejvýznamnějším zdrojem vápníku a obsahuje i další cenné látky. Pravidelná konzumace mléčných výrobků snižuje riziko cévní mozkové příhody či nádorů tlustého střeva. Nízkotučné mléčné výrobky snižují např. výskyt cukrovky 2. typu či riziko vzniku vysokého krevního tlaku.“

Kliknutím zvětšete● MUDr. Dana Dufková, odborná lékařka-psychiatr
„Nízkotučné mléčné výrobky vybírejte velmi pečlivě. Tuk je často nahrazován sacharidy, a to jak ve formě škrobu, tak řepného cukru. Nelze tedy vybírat výrobek pouze podle energetické hodnoty. Nízkotučné mléčné výrobky by měly mít dostatečný obsah bílkovin. Množství sacharidů ve výrobku by mělo být maximálně o 20 až 30 % vyšší než bílkovin a přidaného cukru pak co nejméně. Někteří pacienti je snídají společně se sušenkami. Ty však obsahují množství tuku, často s podílem tzv. transnenasycených mastných kyselin, které způsobují aterosklerózu. Takové snídaně mají ideální poměr látek pro rozvoj cukrovky a dalších civilizačních onemocnění.“

Kliknutím zvětšete● PharmDr. Martin Staněk, lékárník
„Velmi vhodnou zeleninou při redukčních režimech je zelí. Po spaření vroucí vodou ho lze kombinovat např. s brokolicí či květákem připraveným v páře, s paprikou, nebo sterilovanými houbami. Zelí je bohaté na vitaminy a minerální látky, které si ponechává po dlouhou dobu i jako sterilované nebo nakládané. Mimořádně vhodný je i ledový salát, který má velmi nízkou energetickou hodnotu (o 40 % nižší než hlávkový salát) a obsah vitaminů a minerálních látek je obdobný jako u hlávkového. Nezpůsobuje navíc tolik nadýmání jako jiné druhy zeleniny.“

Rady tlouštíkům na třetí týden hubnutí

Kliknutím zvětšete■ Nezapomínejte pravidelně pít! Nejvhodnější je voda a slabé bylinné čaje v množství okolo 2 l za den. V teplém počasí je možné pít i minerální vody, nejideálnější je Korunní, Matonni.
■ Mezi jídly dodržujte intervaly nejméně 3 hodiny.
■ Před jídlem je stále vhodné konzumovat doplňky stravy s obsahem rozpustné vlákniny, případně můžete vlákninu zamíchat přímo do pokrmu.
■ Dietní režim si zpříjemňujte pastilkami Frésh bebo Tic-tac. Pomohou zahnat myšlenky na pamlsky, pokud si je dáte včas.
■ Užívejte multivitaminové-multiminerálové doplňky stravy (Supradyn, Centrum, Bion-3, Calibrum).
■ Pokud se dobře cítíte, prodlužte dobu doporučených tělesných aktivit (plavání v teplém bazénu, jízda na kole, procházky, práce na zahradě).
■ Případné nejasnosti konzultujte s lékárníkem či lékařem.

Čtenáři Aha!
Hubneme! Mlsná nás nehoní

PRAHA/BRNO – Miloslava, Pavlína a Karel, tři naši čtenáři, kteří zvítězili v soutěži Zhubněte s Aha!, už druhý týden zkoušejí unikátní dietní plán. A hubnou! Každý den jsou optimističtější, kila jdou dolů a obávaná únava, s níž se setkal každý, kdo někdy držel dietu, nepřichází. Nemají ani problémy s hladem a chutí na sladké.

Karel Konrád (59)
Těším se na kolo

Kliknutím zvětšeteJak se vám hubne ve druhém týdnu?
„Mám dole 6,5 kila a cítím se výborně. Speciální jídlo musí být nadupané energií, protože necítím žádnou únavu.“
Honí vás mlsná, máte chuť třeba na sladké?
„Chuť na běžné vonící jídlo stále je, ale musím říct, že se výrazně tenčí. Když ale cítím maso nebo uzeniny, které jsem miloval, tak chuť mám.“
Sportujete?
„Na sport jsem tento týden neměl čas, hodně intenzivně pracuju. Už se ale těším na víkend. Určitě bude kolo.“

Miloslava Ryšanová (72)
Mám v pase - 4 cm

Kliknutím zvětšeteJak se vám hubne ve druhém týdnu?
„Za 10 dní jsem zhubla o 4 kg. Mám o 4 cm méně v pase, dopnu i kalhoty, které jsem chtěla vyřadit. Jsem zvědavá na pokračování. Jednou jsem si koupila i Herbalife, zhubla dvě kila, a hned na to přes čtyři nabrala.“
Honí vás mlsná, máte chuť třeba na sladké?
„Nic jiného nejím. Žádné chutě nemám, dokonce mi tyčinky přijdou až dost sladké.“
Sportujete?
„Zatím jsem chodila na procházky a pracuji doma a na zahrádce. Teď se chystám přidat i cvičení, protože už problémy se zády polevily.“

Pavlína Nováková (44)
Za 12 dní o 4 kila

Kliknutím zvětšeteJak se vám hubne ve druhém týdnu?
„Ráno jsem se zvážila, mám dole čtyři kila.“
Honí vás mlsná, máte chuť třeba na sladké?
„Chutě na sladké nemám, tyčinky jsou až dost sladké. A držím se, i když vařím pro rodinu. Minulý víkend byl segedín a čína, ochutnávat při vaření musel manžel. Na co mám někdy chuť, je malý pivo.“
Sportujete?
„Sportuju stejně jako v prvním týdnu. Denně půl hodiny cvičím aerobik a jezdím deset kilometrů na rotopedu.“

Hubnete s Aha! a chcete se svěřit se svými zkušenostmi?
Nebo máte nějakou otázku na naše poradce?
Napište nám na:
zdravi@ahaonline.cz

Seznam potravin na další týden i podrobné informace o dietním plánu najdete zde!


Autor: (wer)
Foto Aha! – Josef Mašek, Kateřina Kalibánová, Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Adéla Gondíková • Agáta Hanychová • Alice Bendová • Andrea Verešová • Anife Vyskočilová • Anna Geislerová • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Dana Morávková • Dara Rolins • Dominika Mesarošová • Ester Janečková • Eva Holubová • Ewa Farna • Gábina Partyšová • Hana Krampolová • Hana Maciuchová • Hana Zagorová • Heidi Janků • Ilona Csáková • Inna Puhajková • Iva Janžurová • Ivana Chýlková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jan Kraus • Jana Boušková • Jaromír Jágr • Jiří Krampol • Jiří Langmajer • Jiří Paroubek • Jiřina Bohdalová • Karel Gott • Karel Roden • Kateřina Brožová • Klára Issová • Květa Fialová • Lejla Abbasová • Leoš Mareš • Libuše Šafránková • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Vondráčková • Mahulena Bočanová • Marta Jandová • Martin Dejdar • Martina Gavriely • Michaela Maurerová • Michaela Ochotská • Michal David • Monika Absolonová • Naďa Konvalinková • Naďa Urbánková • Oldřich Kaiser • Ondřej Gregor Brzobohatý • Ornella Štiková • Petr Janda • Petr Kolář • Petr Rychlý • Petra Faltýnová • Petra Janů • Richard Genzer • Simona Krainová • Simona Stašová • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tereza Voříšková • Tomáš Klus • Tomáš Řepka • Václav Vydra  • Veronika Žilková • Vilma Cibulková • Vojtěch Kotek • Zlata Adamovská