V říjnu a listopadu nás čeká na zahradě spousta práce!

Zahrada nám posílá poslední ovoce a zeleninu na rozloučenou. Sezóna pomalu končí, ale najde se příležitost i pro nové začátky. Právě teď je totiž nejlepší čas pro vysazení ovocných a okrasných dřevin. Co radí zahradnice Michaela Brabcová?
Zelenina a bylinky
* Je čas otrhat nesklizené plody rajčat, paprik a okurek. Obvykle dozrají doma v teple v bedničce. Pokud už nedozrají, rozhodně rajčata nekonzumujeme nezralá! Obsahují solanin, rostlinný jed. Ten lze zničit varem, proto lze zelená rajčata zavařit.
* Také celer nesmí namrznout, proto bulvy opatrně vyryjeme ze země, zkrátíme kořínky na 2 až 4 centimetry a olámeme listy až na ty nejmenší. Kořenovou zeleninu uchováváme tak, že ji zapíchneme do písku, aby ven koukala jen hlava s lístky. Bednička by měla být v chladu a temnu, ideálně ve sklepě.
* Až do jara můžeme na záhonech ponechat růžičkovou kapustu, kořenovou petržel, zimní pórek, špenát, černý kořen a pastinák. Ve velkých holomrazech je ale pro jistotu zakryjeme netkanou textilií.
* V říjnu je poslední šance k vyrýpnutí trsu bylinek, které přesadíme do květináče a necháme na pár adaptačních dnů v chladu. Potom přesuneme do tepla. Doma se bude dařit především pažitce, petrželce, mátě, ale i majoránce, estragonu, šalvěji a tymiánu.
* Z bylinek na záhonu vydrží polníček. Snese i mrazy a výkyvy počasí, raději ho ale přikryjeme netkanou textilií.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 42.