Jedlé dárky: Jablíčka na závin
POTŘEBUJETE: jablka škrabku a struhadlo zavařovací sklenice s víčky samolepky fixu motouz, chvojí, stuhy, barevné textilie
Jablka oloupejte, rozkrojte a ponořte do vody s citronovou šťávou nebo kapkou octa, aby nezhnědla. Očištěná jablíčka nastrouhejte a nechte v míse odpočinout, pustí přebytečnou šťávu. Přebytečnou šťávu slijte a třeba vypijte na zdraví. Nastrouhaná jablka plňte do připravených, perfektně umytých sklenic. Jablíčka do sklenic pořádně napěchujte, vyvarujete se jejich rozvaření nebo špatného uzavření víčka, kdy se může víčko uvolnit. Jablíčka mohou trochu zhnědnout, nelekejte se, až projdou varem, opět zesvětlají. Naplněné sklenice vložte do zavařovacího hrnce a zavařujte na 80 ºC po dobu 20 minut. Poté nechte sklenice stát v teplé vodě asi 5 minut. Vyjměte sklenice, položte je na utěrku dnem vzhůru a nechte vychladnout. Pak na sklenice nalepte samolepky a fixou je popište. Sklenice pak dekorujte pomocí motouzu a chvojí, stuhy či textilie. Prostě podle fantazie. Skladujte na chladném a tmavém místě – trvanlivost je 1 rok a využití je opravdu široké.
Více tipů na jedlé dárky najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 50.