Malý rádce pro zahrádkáře: Truhlíky nejsou žádná věda!

Péče o rostlinky v truhlíku není žádná velká věda, přesto na ni není radno zapomínat. Odměnou vám pak bude pohled na barevné květy, svěží zeleň listů a v případě, že jste zasázeli i nějakou tu zeleninu, tak i dobrá úroda. Co tedy radí odborníci z online zahradnictví Garlo.cz?
Když odkvétají…
Odkvetlé květy a suché listy doporučujeme zaštipovat nejen kvůli nehezkému vzhledu. Většina rostlin umí velmi dobře regenerovat, nicméně to se často neděje samovolně. Spouštěčem nových poupat i výhonků je ostří vašeho nože. Jakmile sazenici připravíte o „choré“ větvičky, brzy se objeví nové. Stejně tak to funguje u květů. Nezapomeňte ovšem nůž pořádně nabrousit, aby byl řez co nejčistší. Taková rána se rychle zacelí a nedáte šanci plísni ani jiným „nepřátelům“.
Pozor na sucho!
Truhlíky neumí moc dobře zadržovat vodu ani živiny, i proto se bez pravidelné péče neobejdou. Každý den kontrolujte vlhkost substrátu, a jakmile začne být povrch suchý, truhlík vydatně zalijte. Nedostatek vody zjistíte i jinak. Povadlé listy jsou jasným náznakem nežádoucího sucha. Není v tom žádná věda, takže s chutí do práce!
Jak je hnojit?
Živiny doplňujte zhruba každé dva týdny. Květiny ocení hnojiva pro pelargonie a další balkonové rostliny, jahody speciální hnojivo pro jahody a další drobné ovoce a zelenina pak hnojivo pro zeleninu. Optimální jsou v tomto případě tekuté přípravky. Působí okamžitě a rostliny lze hnojit i přímo na list: hnojivo dle návodu nalijete do rozprašovače a listy roztokem navlhčíte. Kompost a hnůj si šetřete na klasický záhon.
Jde to i bez plísně?
Plísním vyhovuje trvale vlhké a teplé prostředí. Obvykle tak stačí udržovat listy co nejsušší. Truhlíky zavlažujte brzy ráno nebo pozdě odpoledne po odchodu posledních silných paprsků, aby květiny rychle oschly. A jak na škůdce? Třeba s českým produktem Rock Effect, který rostliny ochrání před většinou škůdců. Spolehlivě odradí třeba mšice i puklice. Obsahuje navíc jen přírodní látky, tudíž je vhodný i pro zeleninu bez ohledu na zralost plodů.