Vychytávky, které se vám teď na podzim budou hodit: Jak uskladnit úrodu?

Už jste přemýšleli o tom, jak letos uskladníte vypěstovanou úrodu? Kam se vejdou brambory, mrkve nebo švestičky z vaší zahrádky? Poradíme pár vychytávek, jak je uložit, aby ztratily co nejméně zdraví prospěšných látek.
■ Ovoce a zeleninu neskladujeme dohromady. Některé druhy zeleniny totiž vydávají pachy, které mohou nepříjemně ovlivnit chuť uskladněného ovoce. Zelenina může zase při skladování s ovocem kvasit.
■ Svoji úrodu uložte do dobře větraných, temných a chladných se stálou teplotou, ideálně 0 až 4 °C. Důležité je, aby úroda během zimy nepromrzla.
■ Vlhkost vzduchu by se měla pohybovat okolo 85 %.
■ Stěny můžeme pokrýt vápnem s přídavkem modré skalice, aby nedocházelo ke vzniku plísní.
Kam se zeleninou?
■ Kořenovou zeleninu (mrkev, celer či petržel) dejte do bedýnek zasypaných vlhkým pískem či suchou rašelinou. Jednotlivé kusy se nemají dotýkat.
■ Do písku je vhodné zakládat i některé druhy košťálové zeleniny (salát, kapustu či zelí).
■ Brambory můžeme uchovat i na kouscích dřevěného uhlí, zachovají si tak čerstvou chuť celou zimu.
■ Cibuli a česnek uložíme odděleně. Svážeme je do svazků a zavěsíme na dobře větrané a suché místo, například dveře.
Kam s ovocem?
■ Písek je vhodný i pro skladování například jablek či hrušek. Jednotlivé kusy ovoce zabalíme stopkou vzhůru do papíru. Pak je naskládáme ve dvou řadách proložených pískem do bedýnek a překryjeme víkem.
■ A co švestky či blumy? Plody i se stopkami skládáme do nádoby a postupně zasypáváme moukou. Před použitím ji z plodů omyjeme a na okamžik podržíme švestky v sítu nad parou.
Sušení, nebo kvašení?
■ Sušit lze úrodu v troubě, na slunci či v sušičce v rozmezí 30 až 60 °C. Mezi nejoblíbenější plody k sušení patří rajčata, papriky či mrkev. „Z mrkve můžeme vyrobit originální sušené tyčinky. Stačí ji nakrájet na tenké nudličky nebo použít spiralizér, díky kterému vyrobíme nudle nebo špagety ze zeleniny či ovoce,“ popsal Jan Petr ze společnosti Vitalvibe.
■ Úrodu zpracujeme i kvašením. Nechat kvasit můžeme mrkev, zelí, kapustu či cuketu. Takto upravená zelenina obsahuje spoustu přírodních látek, které příznivě podporují střevní mikroflóru.