Rodiče nemocných dětí nechápou systém: Neurorehabilitaci platí jen dvě pojišťovny. Proč? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Rodiče nemocných dětí nechápou systém: Neurorehabilitaci platí jen dvě pojišťovny. Proč?

Rehabilitace jsou pro děti velice důležité.
Rehabilitace jsou pro děti velice důležité. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Osud si s těmito dětmi ošklivě pohrál. Narodily se s dětskou mozkovou obrnou (DMO). Potřebují pravidelně a pod odborným dohledem cvičit. Přestože mají stejnou diagnózu, některé platí za neurorehabilitace statisíce, jiné nic.

Přestože rodiče platí odvody i daně, vyvolenými klienty pro proplacené neurorehabilitace z veřejného zdravotního pojištění jsou jen někteří. Proplácejí je totiž jen dvě pojišťovny – Škoda a Zdravotní pojišťovna RBP.

 

Marodům pomáhají

Rehabilitace jsou přitom pro děti velice důležité. „Nám to pomohlo moc. Už tak je starostí se sháněním peněz na cvičení nad hlavu,“ svěřila se Lucie Kilnarová (39) z Příbora. Právě její syn Štěpánek (4) se může teď rozvíjet pod dohledem fyzioterapeutek Sanatorií Klimkovice. „Štěpánek do roka jen ležel. Cvičením se ho podařilo postavit na nohy. Tvrdě maká, i když je to za cenu velké bolesti,“ trápí Kilnarovou.

120 tisíc ročně

Opačně se pojišťovna zachovala k usměvavé holčičce Lucince Švecové (9) z Hlušovic na Olomoucku. „Je z dvojčat. Adélka se narodila zdravá, Lucka porod přežila přidušená. Má poškozený mozek i ledviny. Měla být doživotní ležák,“ říká máma Jana (38). Lucka v lázních absolvuje svůj už patnáctý pobyt. S dopomocí rodiny a po intenzivní rehabilitaci se postupně dostala z lehu až k samostatné chůzi s chodítkem. „Máme ale pojišťovnu, která nezaplatí terapie. Sbíráme víčka z petek a žadoníme o peníze. Ročně vyjde léčba na 120 tisíc. Celkem nás stála už k milionu. Cítíme se systémem diskriminováni,“ dodává Jana.

Jen tři děti

Štěpánek Kilnar má štěstí. Je jedním z pouze tří dětí v Česku, které absolvují intenzivní neurorehabilitace hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Štěstí se usmálo také na Ondřeje Hustáka (3) z Havířova, třetí do party, holčička, přijede v pátek.

Chtěli 30 lůžek

Ministerstvo zdravotnictví schválilo možnost poskytování intenzivní neurorehabilitace dětí s DMO od letošního ledna. Sanatoria Klimkovice zažádala všechny zdravotní pojišťovny o schválení 30 lůžek odborného léčebného ústavu. Podepsaly jen dvě pojišťovny: Škoda a Zdravotní pojišťovna RBP.

Až 60 tisíc za měsíc

Jako doplatkový nebo plně samoplátecký program poskytují Sanatoria intenzivní neurorehabilitace osm let. Rodiče malých pacientů za ně hradí podle typu programu částky až do výše 60 tisíc korun za měsíc, pokud jde o doplatek k běžné lázeňské péči. V případě, že dítě nedostalo schválenou ani běžnou lázeňskou péči, když třeba jelo do lázní podruhé v roce, rodiče platili až 120 tisíc korun za měsíční pobyt. Od roku 2012 prošlo speciálními programy celkem 2289 dětí, mnohé z nich opakovaně.

Jak pomáhají neurorehabilitace

Pacienti často řeší nejen pohybové obtíže, ale také poruchu komunikačních schopností, pozornosti, paměti a v neposlední řadě mají i různé psychické obtíže. Rehabilitace spojuje pohybovou terapii s terapií logopedickou a psychoterapeutickými metodami. Cvičení zlepšuje celkový stav.

Lucinka Švecová s maminkou Janou v Sanatoricích Klimkovice. Video zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.