Komunista Miroslav Štěpán: Velký dům, pozemky, auto za půl milionu... A opuštěná žena! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Komunista Miroslav Štěpán: Velký dům, pozemky, auto za půl milionu... A opuštěná žena!

Miroslav Štěpán je v balíku!
Miroslav Štěpán je v balíku! (koláž Ahaonline.cz)

Vzpomínáte na Miroslava Štěpána (66), na poměrně mladého, obtloustlého šéfa pražských komunistů, který v listopadu 1989 z balkonu pražské ČKD označil davy protestujících za děti? Myslíte si, že poté, co si odseděl trest 11 měsíců v kriminále, žije dnes v ústraní, kaje se za svoji aroganci a úzké spojení s totalitní mocí? Tak to jste na velkém omylu.

Ač je důchodce, přesto aktivně podniká, stále šéfuje komunistům, žije v domě odhadem za osm milionů korun a jezdí v autě, o kterém se většině pracujících ani nesní.

Štěpánova politická kariéra už ale není zdaleka tak zářná jako v roce 1989. Ve čtyřiačtyřiceti letech byl ještě vlivný tajemník Městského výboru KSČ. Po revoluci si jako jediný komunista odseděl 11 měsíců za to, že se podílel na brutálním zákroku proti demonstrantům v lednu 1989.

Nyní je také tajemník, dokonce generální, šéfuje stejnojmenné straně (KSČ) o pár členech, kteří už jen zhrzeně vzpomínají na staré dobré časy. Zato v podnikání se zdá být větším realistou. Je napojený na podnikatele, kteří rozjíždějí byznys v Číně, má fungovat také jako poradce ruských firem. Oficiálně je ale společníkem firmy SMS Bohemia, která se zabývá například prodejem nemovitostí.

On sám si pro seniorský věk vybral vilku v klidném Mukařově nedaleko od Prahy, jejíž cena se odhaduje až na osm milionů. Je napsána na manželku Alenu (65). Před garáží postává Mazda 6, která se prodává za půl milionů korun. S manželkou také vlastní několik pozemků ve středních Čechách.

Pro Štěpánovu zaneprázdněnost si jeho tvář manželka musí asi občas připomínat fotkami. Osamocena byla i včera, kdy ji deník Aha! navštívil. „Manžel je pryč a nedokážu odhadnout, kdy se vrátí. Má toho opravdu hodně,“ povzdechla si.

O jeho velké vytíženosti mluví sousedé i prodavačka nedaleké samoobsluhy. „Pana Štěpána tu vidíme velmi výjimečně. Nakupovat chodí jeho žena. On toho ale stejně moc nenamluví. Slušně pozdraví, nakoupí a jde. Doma se prý moc nezdržuje,“ potvrdila žena, že o někdejším nepřehlédnutelném papalášovi, který kdysi spolurozhodoval o životě milionů lidí, ani sousedi v obci moc nevědí.

Co mu už nikdo »neodpáře«

Během sametové revoluce se nesmazatelně zapsal do paměti národa svým výrokem na balkonu ČKD. „V žádné zemi, v žádné zemi, ani v rozvojové, ani v socialistické, ani v kapitalistické neexistuje to, aby patnáctileté děti určovaly, kdy má odejít prezident nebo kdy má přijít a kdo jím má být,“ hřímal nad shromážděním dělníků. Ti ho vzápětí vypískali. „Nejsme malé děti,“ skandovali.



Přečtěte si
Hello Kitty Haf Haf
29. 10. 2023 • 05:26

Pamatam si ho, strasne ma iritoval. Dnes, s odstupom 30rokov si uvedomujem, ze mal vo svojich vyjadreniach uplnu pravdu.
Nechapem, preco musel do basy, na SK neisiel nikto do basy!

andrea68
25. 8. 2012 • 01:17

Plně s vámi souhlasím, Johanko. Takový svrab jaký se tady teď vyskytuje, nedokázala totalita vytvořit ani za dvojnásobnou dobu. No a náš premiér Nečas dneska sám mluví jako kdysi Štěpán viz "žádná parta plukovníků nebude rozhodovat o tom, kdo bude ministrem". Na voliče dnešní politická honorace kašle a bude je přemlouvat svými kecy až před volbami. Přece si nenechá mluvit do toho, jak hospodařit s našimi penězi, to by se mohlo stát, že by lidé řekli A UŽ TOHO BYLO DOST.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.