Aha! na mejdanu u Klause! Jak to vypadá na největší recepci v Česku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Aha! na mejdanu u Klause! Jak to vypadá na největší recepci v Česku?

Krásná poslankyně Lucie Talmanová strávila většinu večírku s vyhlášeným proutníkem Miroslavem Mackem.
Krásná poslankyně Lucie Talmanová strávila většinu večírku s vyhlášeným proutníkem Miroslavem Mackem.

PRAHA – Stoly, prohýbající se pod náporem pochoutek, alkohol tekoucí proudem. Stovky známých politiků, herců, umělců a podnikatelů. Pánové v obleku či smokingu, dámy v luxusních róbách, klanící se číšníci. Na Pražském hradě se v sobotu po předávání státních vyznamenání konala největší česká recepce roku.

Velkolepý večírek jen pro zvané stál několik milionů korun a reportérům deníku Aha! se na něj podařilo tajně dostat!

Luxusní mejdan, který pořádá prezident Václav Klaus, začíná lehce po 21. hodině. Už dvě hodiny předtím se ale na Hrad začínají sjíždět desítky luxusních limuzín či taxíků, ve kterých seděli hosté pozvaní na večerní předávání státních vyznamenání a následnou honosnou recepci. Propašovat se dovnitř bez pozvánky, která je na jméno, je skoro nemožné. Vojáci Hradní stráže ji chtějí vidět už u hlavního vchodu. Další kontrola je před vstupem do Španělského sálu. Každý musí projít bezpečnostním rámem.

Vše je dávno připraveno, číšníci ale v pozoru čekají až na krátký úvodní projev prezidenta Klause. Před tím se zkrátka nikdo nesmí ničeho ani dotknout. Na recepci je pozváno kolem 3000 hostů. Ve Španělském sále, ale i v přilehlých sálech a chodbách je narváno. Pokud vás bolí nohy a chcete si sednout, máte smůlu, místa na sezení nejsou. V každém sále je několik obřích stolů, na kterých jsou pochoutky všeho druhu. Losos, krevety, šunka od kosti, dortíky, ovoce, zeleninové saláty… Zapíjet jídlo můžete buď krušovickým pivem, vínem nebo pestrým výběrem nealko nápojů. Minulý prezident Václav Havel pořádal skromnější recepce. Hostů sice bylo ještě více, ale podávala se výhradně česká kuchyně. Milovníci dobrého jídla a pití si v sobotu na Hradě užívali, horší to měli milovníci cigaret. V prostorách Hradu se totiž kouřit nesmí. A tak všichni musejí chodit ven. Zakouřit si tak můžete třeba s Jiřinou Jiráskovou.

Ať se podíváte kamkoliv, všude se to hemží slavnými lidmi. Iva Janžurová, Ondřej Hejma, Vladimír Špidla s manželkou Viktorií, Eva Pilarová…Oslavu státního svátku si nenechal ujít opravdu skoro nikdo ze známých osobností. Přišla i celá politická špička. Mirek Topolánek se ženou Pavlou, které to velmi slušelo. Vypadali jako zamilovaní teenageři, rozvod se asi opravdu nekoná. Topolánkova přítelkyně Lucie Talmanová se zase velmi živě bavila s bývalým místopředsedou ODS Miroslavem Mackem, kdysi známým proutníkem. Pořád si spolu něco špitali a smáli se ostošest. Hmm...

Značná část hostů se na recepci zdržela jen chvíli. Třeba Jiří Paroubek s manželkou Zuzanou slavnost opouštěli už před 22. hodinou.

Kdo byl také vyznamenán?

PRAHA – Prezident Václav Klaus v sobotu u příležitosti 88. výročí vzniku Československa udělil 22 státních vyznamenání. Kromě hrdinů 2. světové války Antonína Špačka či Josefa Brykse vyznamenal i řadu známých umělců a sportovců, kteří dostali medaili Za zásluhy.

● Iva Janžurová (herečka)
● Jiřina Jirásková (herečka)
● Josef Masopust (fotbalista)
● Kateřina Neumannová (běžkyně na lyžích)
● Miroslav Ondříček (kameraman)
● Zdeněk Miler (autor kresleného Krtečka)
● Boris Rösner in memoriam (herec)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.