PROSTŘENO u Romky Marcely: Vnoučata jí snědla suroviny na vaření! +RECEPTY
V úterý čeká na účastníky Prostřena překvapení v podobě cikánského menu, které připravila uklízečka Marcela. Kvůli její hladové rodině ale výsledek zůstal za očekáváním.
Návštěva u Marcely vzbuzovala u soutěžících velké obavy. „Co já vím, co je romské jídlo – vařený pes?“ ptala se vyděšeně Monika. Ale předsudky ji opustili ihned po vstupu do Marceliny moderně vybavené kuchyně, kde se domácí mazlíčci rozhodně neservírují. O moc chytřejší hosté nebyli ani po přečtení menu. Pojmy jako holubky, fasula s lečkami a marikla jim vůbec nic neříkaly.
Romská uklízečka hosty přesvědčila o tom, že cikánská kuchyně je velmi pestrá a nešetří pepřem. Při vaření se Marcela ozdobila šátkem, aby podle tradic zabránila padání vlasů do jídla. Její trik ale nevyšel a Tereza se dočkala polévky i s »osobním pozdravem« od hostitelky. Vlasu v jídle se naštěstí pro Marcelu dočkala nejméně konfliktní soutěžící. Arogantní Eva by si ji určitě podala více.
Šok zažila Marcela při přípravě mřížkového koláče, který měl podle slibovaného menu obsahovat jablka. Ta ale v její lednici nečekaně chyběla a nepochodila ani ve vietnamské večerce. Nedá se nic dělat, musí improvizovat a jablka nahradit broskvemi.
Dušan ale její podvod prokoukl a při konzumaci dezertu vnesl námitku. Marcela šla s pravdou ven a vše přiznala: „Jablka tam nejsou, nemohla jsem je najít. Asi je snědly vnoučata, když jsem byla v práci.“
Bude její upřímnost stačit k tomu, aby se po bodování ujala vedení? Ocení hosté nové gurmánské zážitky? Sledujte Prostřeno na Primě.
UVAŘTE SI CIKÁNSKÉ MENU PODLE MARCELY!
Holubky
Ingredience:
1 hlávkové zelí
500 g vepřového mletého masa
1 uzená klobása
1 lžička soli
0,5 lžičky pepře
1 rajský protlak
Postup:
Zelí napaříme doměkka, mleté maso a klobásu orestujeme. Okořeníme a dochutíme solí, pepřem a lžící protlaku. Zabalíme závitky a v osolené vodě je povaříme, dokud nezměknou. S pomocí rajského protlaku a vývaru doděláme trochu šťávy.
Teplota: 160 a 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: romská
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: předkrm / vaření / restování
Fasula s lečkama
Marcelina polévka byla vlastně fazolačka s kapáním nebo s noky. Byla ale trošku řidší, než jsme u přesnídávkové polévky zvyklí.
Ingredience:
1 konzerva červených fazolí
3 – 5 stroužků česneku
1 mrazená zelenina (dle chuti)
1 lžíce soli
3 kuličky pepře
1 cibulka
3 lžičky sladké papriky
pár lžic hladké mouky
50 g másla na jíšku
200 g hladké mouky na lečka
1 vejce
Postup:
Fazole dáme vařit asi na pět minut do litru a půl vody, poté přidáme rozmačkaný česnek, zeleninu, sůl a pepř. Osmažíme cibulku dozlatova, přidáme sladkou papriku a vsypeme do polévky, kterou ještě zahustíme jíškou a dochutíme.
Z mouky, vejce a vody uděláme tužší nočky – lečka – a zavaříme je do polévky.
Teplota: 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: romská
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: polévka / vaření
Marikla s Cicošovými závitky
Ingredience:
Těsto na placky:
1 kg polohrubé mouky
1 lžíce soli
1 zakysaná smetana
0,25 balení prášku do pečiva
Závitky:
5 vepřových řízků z kýty
150 g Nivy
2 broskve
5 lžiček hořčice
100 g eidamu
1 lžička pepře
Postup:
Umícháme těsto na placky a necháme je trochu vzejít a uležet. Po pěti minutách vyválíme placky, které pečeme po obou stranách na tálu.
Vepřové plátky rozklepeme, potřeme hořčicí, osolíme, opepříme a naplníme kusy Nivy, broskví a eidamu. Podlité upečeme v troubě při 180 °C doměkka a dozlatova. Doděláme šťávu.
Teplota: 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: romská
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: hlavní chod / pečení
Mřížkový koláč s jablky a ořechy
Ingredience:
500 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
200 g moučkového cukru
2 celá vejce
200 g másla
3 až 5 ks jablek (dle velikosti)
nasekané vlašské ořechy
Postup:
Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme moučkový cukr , vejce a změklé máslo. Vypracujeme těsto, které rozválíme. Naplníme jím koláčovou formu nebo je jen na plechu posypeme jablky a ořechy. Vyválíme pruhy na mřížku a ozdobíme. Pečeme při 180 °C dozlatova.
Teplota: 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: moučník / pečení