Tajemství Karla Vágnera: Objevil Anetu ještě před SuperStar! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tajemství Karla Vágnera: Objevil Anetu ještě před SuperStar!

Hudební skladatel Karel Vágner (75) slyšel talentovanou dívenku zpívat v říčanském dětském sboru.
Hudební skladatel Karel Vágner (75) slyšel talentovanou dívenku zpívat v říčanském dětském sboru. (Foto Aha!: Michal Protivanský, Mária Rušinová, youtube.com)

První českou SuperStar Anetu Langerovou (31) našel dávno před populární soutěží. Hudební skladatel Karel Vágner (75) slyšel talentovanou dívenku zpívat v říčanském dětském sboru. Bylo mu jasné, že potkal velký talent.

Dívenka byla v Bardáčku, což byl dětský sbor kytaristy Jirky Bardy, už od osmi let a muzika ji silně přitahovala. „Hned mě zaujala. Soubor byl u mě ve studiu, byla výjimečná, nepřehlédnutelná a zpívala osobitě,“ vzpomíná Vágner. Barda s ní velice brzy natočil několik snímků s jednou americkou kapelou a navíc společně s ním jako kytaristou, klávesistou Milošem Nopem (57), jeho synem Mikulášem a Vágnerem, který je doprovázel na baskytaru. Pak dělali živý předvánoční koncert Bardáčku v Říčanech. Koncert měl obrovský úspěch. Tam už Aneta doslova zazářila.



Velké peníze
S kamarádem aranžérem a muzikantem Vítězslavem Hádlem (72) pak přiměli Anetu a její sestru Denisu, aby se přihlásily do soutěže Do-re-mi, která byla v té době velmi sledovaná a Víťa byl jejím dramaturgem. „Sestřička Denisa byla tehdy v sedmém měsíci, vzpomínám si, jak si při zpěvu něžně bubnovala ručkou na bříško do rytmu. Holky vyhrály první cenu 10 000 Kč, měly obrovskou radost a určitě existuje nahrávka, kde jsem prohlásil: O Anetu by se měl někdo postarat a možná, že to budu i já,“ říká Vágner.

První deska
Karel totiž už tehdy cítil, že Aneta má před sebou velkou kariéru. Zanedlouho vyhrála suverénně SuperStar a právě on, společně s Jirkou Bardou, vydali všechny ty s Anetou natočené snímky na CD Aneta Langerová – než se stala super hvězdou. Jirka Barda měl totiž od Anetiny maminky Jarmily souhlas na veškerou spolupráci, protože dcera byla ještě nezletilá. Album se začalo velmi dobře prodávat, ale maminka zemřela a podle našeho práva zanikla i její plná moc. Anetu už tak měla v moci nadnárodní vydavatelská firma napojená na soutěž SuperStar.  

Vlastní cestou
„Po maminčině smrti jsme tak nemohli dál pokračovat,“ vysvětluje po letech Vágner a dodává: „Moc obdivuji Anetu v tom, že se dovedla časem vymanit z producentských diktátů, které by z ní mohli udělat běžnou popovou hvězdičku, jako se to stalo u většiny ostatních. Aneta si šla tvrdě za svým a vytvořila si originální repertoár podle svých pocitů a s využitím svého nesmírného talentu. Moc jí fandím!“ dodává skladatel.

Objevil i Jožku Černého
Skladatel Karel Vágner objevil před 35 lety taky krále moravských lidovek Jožku Černého (75), před 37 lety sestavil duo Petr Kotvald (58) a Stanislav Hložek (63) a stojí i za hvězdnou kariérou devítinásobné Slavice Hany Zagorové (71).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.