Zdeněk Troška o pohádce Z pekla štěstí: Drak Bucifal byl k sežrání! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zdeněk Troška o pohádce Z pekla štěstí: Drak Bucifal byl k sežrání!

Mezi nejpopulárnější filmy Zdeňka Trošky patří právě pohádka Z pekla štěstí.
Mezi nejpopulárnější filmy Zdeňka Trošky patří právě pohádka Z pekla štěstí.

Tentokrát jsme se zaměřili na oblíbenou pohádku Zdeňka Trošky (53) Z pekla štěstí, kterou populární režisér zfilmoval podle předlohy Jana Drdy.

Málokdo ale ví, podle čeho pohádkový drak Bucifal vznikal!

Filmaři a trikaři totiž tak dlouho koumali, jak má drak vypadat, až o jeho vzhledu rozhodla pouhá náhoda! Trikař Boris Masník totiž jedno nedělní ráno přišel do kuchyně, kde jeho manželka chystala kapustové karbanátky. Trikař byl jak v šoku, a hned si začal okapávající kapustu skenovat a fotit, a tak kapusta dala vzniknout Bucifalovým zádům a křídlům. A břicho? To udělali zase filmaři z obyčejné palačinky. Jenže ani tehdy »trable s drakem« neskončily!

„Sabina Laurinová, která hrála princeznu Eufrozínu, totiž musela napnout všechny síly, aby svůj part zvládla. Protože jsme draka dělali pomocí triků, v několika záběrech hladila a pusinkovala nazeleno natřenou krabici od bot, která se potom v počítači proměnila v Bucifala,“ svěřil se nám režisér Zdeněk Troška. „Byla z toho dost nešťastná,“ směje se ve vzpomínce na dávnou příhodu režisér.
DVD Z pekla štěstí si můžete koupit ve speciální edici deníku Aha! již ve středu spolu se svými oblíbenými novinami za pouhých 45 korun. A těšte se! Za týden vám přineseme i pokračování této slavné pohádky, která vychází z příběhu Jana Drdy!

Z pekla štěstí (1999)

Námět: Jan Drda
Scénář: Zdeněk Troška
Režie: Zdeněk Troška
Hudba: Karel Svoboda
Zpívají: Iveta Bartošová, Michaela Kuklová, Daniel Hůlka
Hrají: Miroslav Šimůnek, Michaela Kuklová, Daniel Hůlka, Václav Vydra, Vítězslav Jandák, Miriam Kantorková, Radek Brzobohatý, Dana Morávková, Stella Zázvorková, Lukáš Vaculík, Sabina Laurinová, Vladimír Brabec, Radek Brzobohatý, Milena Dvorská, Jaroslav Moučka, Zdeněk Podhůrský, Filip Blažek, Jana Krausová...

Z pekla štěstí

Příběh na motivy pohádky Jana Drdy vypráví o chasníkovi Honzovi (Miroslav Šimůnek), kterému se líbí služka Markýtka (Michaela Kuklová). Honza je vyhnán do světa, kde získá mimo jiné plášť neviditelnosti, prostírací ubrousek či variaci na kouzelný obušek a s jejich pomocí se dostává až k samotnému králi. Zažene sice draka, kterého si království vydržuje, jenže pak je zrazen a uvržen do hladomorny. Z té jej však král propustí, aby se postavil nepřátelskému vojsku pod vedením Dana Hůlky. Jak to všechno dopadne? Shledá se ještě Honza s Markýtkou?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.