Ťukněte si s celebritou! Herec Jan Přeučil slaví 80 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ťukněte si s celebritou! Herec Jan Přeučil slaví 80

Jan Přeučil dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší.
Jan Přeučil dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší. (Foto Aha!: Petr Novotný)

80. narozeniny dnes slaví herec Jan Přeučil. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Jan Přeučil se narodil 17. února 1937 v Pardubicích, po roce se však s rodiči přestěhoval do Prahy, kde se poprvé setkal se světem filmu a divadla. Už na základní škole byl přesvědčený, že jednou bude studovat na DAMU a stane se hercem. Osud mu však nepřál. Jeho otec byl v roce 1950 odsouzen v procesu s Miladou Horákovou k doživotnímu trestu a Jan se tak musel vyučit dřevomodelářem.

Jan Přeučil nakonec vystudoval gymnázium a na DAMU se dostal z politických důvodů až na druhý pokus. Absolvoval v roce 1960. Jeho první angažmá bylo v Divadle Na zábradlí. Vystupoval zde třiatřicet let a šest let divadlo vedl. Exceloval v inscenaci Král Ubu, Timón Athénský nebo v Bláznových zápiscích. Hrát jezdil s divadlem i do zahraničí. Po revoluci odešel Jan Přeučil na volnou nohu. Hostoval v Hudebním divadle Karlín, kde se předvedl v Kleci bláznů, Zvonokosech nebo ve hře Někdo to rád horké. Hrál také v Divadle Metro nebo Ypsilon.

Jan Přeučil se mnohokrát objevil i na filmovém plátně nebo televizní obrazovce. Docenta Sejkoru ztvárnil v komedii Jak básnící přicházejí o iluze, zahrál si i v pohádce Nesmrtelná teta nebo v poetickém Máji. Vidět jsme ho mohli i v Čtyři vraždy stačí, drahoušku nebo Smrt krásných srnců. Objevil se dokonce i v seriálu Přístav.

Jan Přeučil je také jeden z nejlepších dabéru v České republice. V rozhlase namluvil přes čtyři stovky rolí. Ve filmu jsme mohli slyšet jeho charismatický hlas v animovaném snímku Já, padouch, kde namluvil postavu Dr. Nefaria nebo v sérii o čarodějnickém učni Harry Potterovi, kde propůjčil hlas školníkovi Argusi Filchovi. Svůj šarm násobí i klobouky, kterých má přes šedesát.

Jan Přeučil byl poprvé ženatý s herečkou a moderátorkou Štěpánkou Haničincovou. Ta s ním účinkovala v dětských pořadech. Žil s ní až do její smrti. S druhou manželkou Evou Hruškovou rád cestuje. Dokonce spolu založili i loutkové divadlo.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.