Naivka Konvalinková byla za prostitutku vděčná! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Naivka Konvalinková byla za prostitutku vděčná!

Naďa Konvalinková byla za roli lehké děvy vděčná.
Naďa Konvalinková byla za roli lehké děvy vděčná. (Foto: Aha! - ara)

Není rok, aby komedie Šéfe, to je věc!, Šéfe, vrať se!, Jdeme na to, šéfe!, Na dvoře je kůň, šéfe! a V tomhle zámku straší, šéfe! televizní stanice nereprízovaly. Původně se přitom mělo jednat jen o jednu samostatnou silvestrovskou komedii. Byla ale natolik úspěšná, že se přitočily další čtyři díly. Parta pod vedením šéfa Pepana, která se živí podvody s českým důvtipem a vynalézavostí zkrátka i po letech diváky táhne k obrazovkám.

Sovák zapomněl na bolest
Když se natáčel poslední díl komedie V tomhle zámku straší, šéfe!, roli kastelána chtěl Bočan svěřit Jiřímu Sovákovi (†79). Chtěl ho za každou cenu, o jiném herci ani neuvažoval. Požádal tedy pomocnou režisérku, aby mu zavolala. „Jenže mi odpověděla, že ho bolí noha, má potíže a nic nebere. Že je to marné,“ zavzpomínal režisér. „Řekl jsem jí, ať mu zavolá i tak, že za to nic nedá. Sovák potom řekl: Jo Bočan? Tak s Bočanem jo. S tím vždycky. To mě potěšilo,“ dodal.


Z princezny lehká děva
S herci měl vůbec upřímné, hezké vztahy. A mnohdy i riskoval. Když přemýšlel, koho obsadí do role podvodnice Marcely, která se živí jako prostitutka, oslovil Naďu Konvalinkovou (63). Ta ale předtím hrála jen samé princezny. „Poprvé měl odvahu mě, kterou neustále trápilo, že jsem obsazovaná jako naivka, princezna, dát roli lehké děvy. Ty se mi pak pěkně rozjely, začala jsem je hrát i v divadlech,“ popsala herečka. „Udělal mi tím obrovskou radost, jsem mu vděčná. Jinak bych se té nálepky, kterou jsem měla, snad nikdy nezbavila,“ říká.
Šedá eminence scénárista
Autor scénáře Ivan Gariš (†73) byl podle režiséra Bočana temná postava. „Měl k policii zatraceně blízko. Byl kdysi náměstek vnitra. Vyšlo najevo, že se třeba zúčastnil Akce Kámen. Po únoru StB nakamuflovala falešné hraniční pásmo, uprchlíků za kopečky se po přechodu »hranice « ujali američtí agenti, kteří je vyslechli a dozvěděli se vše, co potřebovali vědět. »Kolečkáři« šli pak na dlouhá léta do kriminálu,“ prozradil Bočan, který o tom v době natáčení neměl tušení. „Dozvěděl jsem se to až mnohem později. Ten scénář byl bezvadnej, on to bral z materiálů, které dostával na kriminálce a ke kterým měl volný přístup,“ dodal.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.