Začal rok ve znamení prasete! Radost, bohatství i katastrofy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Začal rok ve znamení prasete! Radost, bohatství i katastrofy!

Nový lunární rok oslavila ve Společenském centru v Jesenici u Prahy i vietnamská komunita žijící v Praze.
Nový lunární rok oslavila ve Společenském centru v Jesenici u Prahy i vietnamská komunita žijící v Praze. (Aha!: Karel Janda)

PRAHA – A je to tady! Psa ve vládě vystřídal vepř. Včera začal podle čínského kalendáře nový lunární rok. Po šedesáti letech Číňané oslavují rok zlatého prasete. Letos narození se tak budou celý svůj život těšit hojnosti a bohatství.

A je to tady! Psa ve vládě vystřídal vepř. Včera začal podle čínského kalendáře nový lunární rok. Po šedesáti letech Číňané oslavují rok zlatého prasete. Letos narození se tak budou celý svůj život těšit hojnosti a bohatství.

V čínském kalendáři, který se datuje od roku 2637 př. n. l., má každý lunární rok přiřazeno jedno zvíře. Ta se cyklicky mění a jednou za dvanáct let se opakuje vláda téhož tvora. Teď je to prase, příští rok bude ve znamení krysy. Vlastnosti zvířat zvěrokruhu se kombinují vždy s jedním z pěti základních prvků zlato, voda, dřevo, oheň a půda. Jednou za 60 let nastává kombinace prasete a zlata, což je právě nyní.

Zlaté prase je pro většinu Číňanů symbolem blahobytu a štěstí. Většina matek se proto rozhodla právě letos porodit. Chtějí, aby jejich potomci měli spokojený a šťastný život v bohatství a blahobytu.

Astrologové se však shodují, že ačkoliv je tento rok ve znamení zlatého prasete, nebude tak výnosný, jak by se mohlo zdát, a čekají nás častá neštěstí. Prase v řeči symbolů totiž charakterizuje oheň nad vodou a to je znamení srážky. Tento rok proto může být ve znamení velkých epidemií, závažných nemocí a ničivých přírodních katastrof.

„Rok prasete nebude příliš klidný,“ říká znalec učení fengšuej Robert Pařízek. „Oheň sedící na vodě je symbolem konfliktů a šarvátek. Bude více požárů a pumových atentátů.“

Co možná nevíte

  • Čínský zvěrokruh rozeznává dvanáct druhů zvířat. Podle legendy je vládce nebes Nefritový císař vybral a rozdělil podle jejich předností. Proto je dnes jako první krysa, po ní následuje buvol, tygr, zajíc, drak, had, kůň, ovce, opice, kohout, pes a prase.
  • Prase je poslední v řadě dvanácti znamení. Podle legendy o Nefritovém císaři se totiž na audienci před vládcem nebes dostavilo jako poslední.
  • Čínský zvěrokruh ještě rozeznává pět prvků – dřevo, oheň, zemi, kov a vodu – a dva principy: jing a jang.
  • Západní systém astrologie sice také uznává dvanáct znamení, ale má jen čtyři živly.

Horoskop vepře pro příštích dvanáct měsíců

Únor: Vyhněte se dalekým cestám.
Březen: Nezadaní najdou své štěstí.
Duben: Postavte si dům nebo ho rekonstruujte.
Květen: Pozor na peníze! Hrozí jejich ztráta.
Červen: Žeňte se, vdávejte se! Prase vám přeje spokojené manželství.
Červenec: Ne každá nabídka je výhodná; pozor na pozlátko!
Srpen: Štěstí přeje hráčům. Nebojte se si vsadit, určitě něco vyhrajete.
Září: Je na čase vyjet do zahraničí. Určitě zažijete něco netradičního.
Říjen: Prase odmění všechny, kdo nezištně pomáhali.
Listopad: Pozor na zdraví! Prase je tento měsíc nemocné.
Prosinec: V práci to může skřípat. Nebojte se riskovat.
Leden: Očekávejte větší finanční obnos!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.