Mistr epizodních rolí Vladimír Hrabánek: Menzelovu oblíbenci lezly do postele ženské samy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Mistr epizodních rolí Vladimír Hrabánek: Menzelovu oblíbenci lezly do postele ženské samy!

Vladimír Hrabánek byl téměř 50 let duší slavného Semaforu – jednak jako herec, ale hlavně jako inspicient!
Vladimír Hrabánek byl téměř 50 let duší slavného Semaforu – jednak jako herec, ale hlavně jako inspicient! (ČTK, ara)

Dnes by oslavil 76 let. Vladimír Hrabánek (†70) se proslavil téměř osmi desítkami postav ve filmech, z nichž některé patří ke zlatému fondu české kinematografie.  Jako herec se uplatnil především v komediálních rolích, kde dokázal i na malém prostoru zaujmout a posunout děj dál. Nicméně jeho hlavním posláním byla služba divadlu Semafor, kde strávil téměř neuvěřitelných padesát let. Jak řekl Jan Werich: "Každé divadlo musí mít svojeho Hrabánka."

Poté, co ho na konkurzu Šlitr se Suchým nevzali jako herce, přesvědčil je, aby mohl dělat alespoň v zázemí. Tím se odstartovala jeho dráha technika, rekvizitáře, postupem času inspicienta, asistenta režie a herce. Jeho svérázná postava se smyslem pro humor se zakrátko stala známou po celé filmové i divadelní branži.


Menzelův oblíbenec

Hrabánka, kterému nikdo neřekl jinak než Hraboš, celkem často obsazoval i Jiří Menzel (75), který na něho vzpomínal v pořadu ČT: "Hraboš byl rovnej kluk, on řekl vždycky, co si myslí. Měl takovej dobrej vztah k lidem a uměl bejt přísnej - ideální inspicient. Byl spolehlivej a myslel dopředu."
Pod hrubou skořápkou citlivá duše

Právě s jeho rázností měla zpočátku problém Jitka Molavcová (63). "Když jsem přišla do divadla Semafor, tak jsem se Hraboše docela bála, protože on používal takové hlasité povely, doslova na nás křičel jako na vojně. Ale později jsem zjistila, že pod tou hrubou skořápkou se skrývá citlivá duše, on mě mnohokrát překvapil," říká hvězda Semaforu Molavcová.
Intelektuály nehrál

A do třetice vzpomínka principála Jiřího Suchého: "Měl takovej svůj selskej rozum, selskou moudrost a já jsem se mu kolikrát svěřoval i se svejma problémama, se kterejma jsem nešel ani za psychologem." V tomto kontextu působí vtipně Hrabánkova odpověď druhému z bratří Suchých v Kavárničce dříve narozených. Na otázku, co hrál nejčastěji, řekl: " Takový ty blbce, policajty a nejaký vandráky, nikdy jsem nehrál intelektuála."
Evžen, lovec žen

Možná byste to do něho neřekli, ale Vladimír Hrabánek působil velmi dobře na něžné pohlaví, o jehož přízeň neměl nouzi. Vládl osobním kouzlem a ženy ho prý milovaly takříkajíc až na doraz. Svérázně to popsal herec ve své knize vzpomínek Sloužil jsem v Semaforu. "Na zájezdě jsme se ráno probudili a často jsme se ptali partnerky: Jak ty se vlastně jmenuješ? Ty holky velmi oceňovaly popularitu. Ty jsi ze Semaforu? Tak to ti dám. Protože věděly, že Gott a Drobný už někoho na pokoji mají, tak jsme dostali šanci i my. Těm fanynkám to v podstatě bylo jedno," popisoval s humorem obvyklou situaci Hrabánek.
Staré milenky nebrat

"Jemu se líbila všechna děvčata a ke každé přistupoval tak, jak mu to ta děvčata dovolovala," vzpomíná Jitka Molavcová a dodává, že uměl být i velmi galantní: "Když jsem si zlámala na jevišti nohu, tak on to byl, který mě hodil na rameno, na záda a odnesl mě do sanitky." Podle staršího syna Vladimíra ještě v 55 letech tvrdil, že milenka nesmí být starší 25 let a v šedesáti už říkal, že věci, které ho vzrušovaly, ho nyní spíše vyrušují.
Ač deset let před koncem života přestal kouřit, stejně zemřel na rakovinu plic. Pohřben je na zahradě svého domu. A kdyby vás někdy zajímalo, co je to hrdobec, tak je to takovej brouk. Chrobák, kterej si před sebou válí tu kuličku z toho...z trusu. :)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.