Zaplatila 440 milionů a odletěla do vesmíru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zaplatila 440 milionů a odletěla do vesmíru

Anousheh Ansari: „Z vesmíru je vidět, jak křehká Země skutečně je.“
Anousheh Ansari: „Z vesmíru je vidět, jak křehká Země skutečně je.“

BAJKONUR – V pondělí v 6:09 odstartovala z kazašského kosmodromu Bajkonur na palubě ruské lodi Sojuz první vesmírná turistka v historii. Američanka íránského původu Anousheh Ansari (40) se vydala na desetidenní cestu do kosmu.


BAJKONUR – V pondělí v 6:09 odstartovala z kazašského kosmo- dromu Bajkonur na palubě ruské lodi Sojuz první vesmírná turistka v historii. Američanka íránského původu Anousheh Ansari (40) se vydala na desetidenní cestu do kosmu. Na naléhání americké vlády však musela sundat íránskou vlajku ze skafandru.

Ruský vesmírný program si přivydělává už léta prodejem komerčních letenek do vesmíru. Jedno místo přijde na 440 milionů korun. Přesto je zájemců stále dost. O tom, že se Anousheh Ansari podívá do kosmu, rozhodla náhoda. Do vesmíru se totiž dostala jako náhradnice za Japonce Dajsuke Enomota, který v srpnu neprošel lékařskými testy. Stala se tak čtvrtým vesmírným turistou v historii, ale mezi nimi vůbec první ženou.

Letí ještě se dvěma profesionálními kosmonauty z Ruska a USA, kteří budou střídat stávající posádku Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Během svého desetidenního pobytu ve vesmíru bude Anousheh pomáhat s experimenty pro Evropskou vesmírnou agenturu (ESA).

Návod, jak se podívat do vesmíru, když je vám…

…1 den Narodíte se v Íránu.
…6 let Pozorujte hvězdy a přemýšlíte, jaké by to asi bylo tam letět.
…18 let Emigrujte do USA, protože islámský režim vám doma nedovolí studovat informatiku. Neumíte ale ani slovo anglicky.
…27 let Přemluvíte manžela, ať s vámi založí internetovou telekomunikační firmu.
…34 let Prodáte firmu velkému americkému koncernu za 16,5 miliardy korun.
…40 let Nevíte, co s penězi, a chcete si splnit dětský sen? Tak hurá do Ruska! Pak už stačí projít náročným výcvikem a lékařskými prohlídkami, a když uspějete, můžete vyhlížet z vesmíru rodné íránské hory, kde to všechno začalo.


Autor: (ob)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.