Nejbohatší mrtví světa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejbohatší mrtví světa

Každý den shrábnou miliony, aniž by museli pohnout malíčkem. Patří mezi nejslavnější a nejbohatší celebrity světa. Mohli by si koupit skoro všechno, rozhazovat peníze po hrstech, žít jako králové. Jenže jsou už v pánu. Ani po smrti se kola byznysu nezastaví.

Osm slavných miliardářů, kterým už jsou peníze na nic

Kdyby mohli, pověděli by nám o tom slavní muzikanti, herci nebo výtvarníci. Pekelně vydělávají i po smrti jen díky tomu, že si stále kupujeme jejich desky, knížky, obrazy, anebo prostě jen hrnky a trička s jejich jménem. Sem tam se navíc vydraží jejich osobní věci za hodně slušný balík.

Marilyn Monroe 1962
Sexuální symbol minulého století. Proslavila se spíš svou krásou než jako herečka a zpěvačka. Často se taky mluvilo o jejím milostném románku s americkým prezidentem Kennedym.
Loni vydělala: 176 milionů Kč
Jak zemřela: Policejní protokoly tvrdily, že se ve svých třiceti šesti letech předávkovala prášky na spaní. Kolují ale i daleko zajímavější verze o jejím úmrtí, třeba že ji zabila americká tajná služba.
Kdo utrácí její prachy: V závěti odkázala většinu majetku svému učiteli herectví Leemu Strasbergovi, který z ní doslova vychoval světovou hvězdu. Po jeho smrti plynou všechny peníze za autorská práva jeho manželce, která se s Marilyn nikdy ani nepotkala.

John Lennon 1980
Jeho spoluhráči to sice neradi přiznávají, ale Lennon byl nenahraditelným lídrem celých deset let existence famózních Beatles. Jeho smrt navždy pohřbila i tuhle slavnou kapelu.
Loni vydělal: 484 milionů Kč
Jak zemřel: Zastřelen na ulici. Bylo mu pouhých čtyřicet!
Kdo utrácí jeho prachy: O to se stará Yoko Ono, jeho druhá manželka. I přes výhrady jeho žijících spoluhráčů s Lennonovým jménem čile obchoduje. Užitek z tátovy slávy má i jeho syn Sean.

Elvis Presley 1977
Nejslavnější muzikant 20. století už za svého života vydělal (a taky hned utratil) pěknou kupu peněz. Doposud se prodala více než miliarda jeho desek.
Loni vydělal: 990 milionů Kč
Jak zemřel: Ve 42 letech dostal infarkt.
Kdo utrácí jeho prachy: Za univerzální dědičku všech svých milionů zvolil dceru Lisu Marii Presley, která dnes plní přední stránky novin stejně jako před třiceti lety její otec.

Marlon Brando 2004
Kdo by neznal mafiánského bosse dona Vita Corleoneho z filmu Kmotr, který byl Brandovou vůbec nejslavnější rolí.
Loni vydělal: 198 milionů Kč
Jak zemřel: Na infarkt v požehnaných 80 letech!
Kdo utrácí jeho prachy: O jeho dědictví obnášející skoro půl miliardy korun se pere jeho deset dětí. Těžko ale říct, jak si rozdělí třeba ostrov na Tahiti, který jim tatík také odkázal…

Andy Warhol 1987
Jeho obrazy jsou ikonami 60. let. Portréty Marilyn Monroe, kresby plechovek od polévky nebo CocaColy patří k těm nejslavnějším dílům popartu. Dnes má muzeum ve slovenských Medzilaborcích, odkud pocházeli jeho rodiče.
Loni vydělal: 352 milionů Kč
Jak zemřel: V 58 letech na selhání srdce po banální operaci žlučníku.
Kdo utrácí jeho prachy: Všechny peníze z prodeje práv a obrazů jdou do nadace nesoucí jeho jméno.

Johnny Cash 2003
Známý country muzikant natočil na patnáct set písní, poslední album vyšlo jen rok před jeho smrtí.
Loni vydělal: 154 milionů Kč
Jak zemřel: V 71 letech na komplikace spojené s cukrovkou.
Kdo utrácí jeho prachy: Dělí se o ně jeho šest dětí, ze kterých se dvě také vydaly na hudební dráhu.

George Harrison 2001
Rozpad Beatles v roce 1970 mu otevřel dveře k sólové kariéře. Natočil ještě mnoho úspěšných alb, založil vlastní nahrávací společnost, produkoval filmy.
Loni vydělal:154 milionů Kč
Jak zemřel: Jeho kuřácká vášeň měla na svědomí smrtelnou rakovinu hrtanu, plic a mozku. Bylo mu 58 let.
Kdo utrácí jeho prachy: Známé hnutí Hare Krišna, kterému ještě před smrtí odkázal přes třičtvrtě miliardy korun a taky autorská práva na svoji hudbu. Na jeho manželku a syna zbylo »pouhých« osm miliard korun.

Charles Schulz 2000
Právě jeho ruka nakreslila legendárního komiksového psíka Snoopyho. Dodnes se jeho kratičké kreslené příběhy pravidelně objevují v 2400 novinách na celém světě pod názvem Peanuts.
Loni vydělal: 770 milionů Kč
Jak zemřel: V 77 letech na rakovinu.
Kdo utrácí jeho prachy: Část se shromažďuje ve společnosti nesoucí jeho jméno, autorská práva ale vlastní americká společnost United Media.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.