Pomerančová baba
Moučkový cukr, máslo a žloutky utřete do husté pěny. Vmíchejte mouku střídavě se 100 ml pomerančové šťávy. Nakonec vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.
POTŘEBUJETE:
■ 3 vejce
■ 160 g moučkového cukru
■ 80 g másla
■ 150 g polohrubé mouky
■ 100 g krystalového cukru
■ 250 ml pomerančové šťávy
■ 1 lžíci nakrájené pomerančové kůry (z chemicky neošetřovaných plodů)
■ 50 ml pomerančového likéru
■ máslo
■ hrubou mouku na formu
Těstem naplňte máslem vytřenou a moukou vysypanou věncovou formu. Vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte asi 45 minut. Mezitím svařte krystalový cukr se 150 ml pomerančové šťávy, lžící na nudličky nakrouhané pomerančové kůry, odstavte a vmíchejte likér. Ještě teplý moučník vyklopte, potírejte štětcem namočeným v sirupu povrch, až se do něj všechen vsákne. Můžete ozdobit pomerančovou kůrou.
Text a foto: Blanka a Jiří Poláčkovi