Houbaři, hurá do lesa: Úplněk = magnet na houby! Rostou ještě o 20 % rychleji! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Houbaři, hurá do lesa: Úplněk = magnet na houby! Rostou ještě o 20 % rychleji!

Mykolog Jiří Baier je v lese jako doma.
Mykolog Jiří Baier je v lese jako doma. (Profimedia.cz, ara)

Chystáte se celý víkend prohoubařit? Pak byste měli slavit úspěchy! Měsíc je v úplňku, zapršelo a houby porostou doslova před očima! A pozor, nejde o žádnou pověru! Známý mykolog Jiří Baier (75) ze své dlouholeté praxe potvrzuje, že Měsíc vytahuje houby ze země doslova jako magnet! Rostou údajně až o 20 procent rychleji!

Ačkoli neexistuje o vlivu Měsíce na houby žádná odborná studie, Baier nepochybuje. „Platí to. Vždyť i mykologové pravidelně pořádají výstavy hub v době, kdy je úplněk. Vědí, že v té době více porostou,“ říká Baier. Jestli kupříkladu hřib smrkový roste běžně asi deset dnů, v období kolem úplňku se vyklube za osm!

Jak působení Měsíce funguje?

Měsíc vytahuje vláhu ze země do vyšších vrstev půdy. Ta je pak pro houby lépe dostupná a ony více rostou. „Vždy kromě vláhy samozřejmě také záleží na dalších podmínkách, jako je třeba teplota. Nejvíce se houbám daří v období, kdy jsou teploty přes den i v noci takřka vyrovnané. A nesmí foukat,“ vysvětluje mykolog.

Víte, že...

...mezi nejrychleji rostoucíhouby patří hadovka smrdutá? Jejívajíčko se pod zemí pozvolna vyvíjízhruba měsíc. Pak ale dostane impulz a na povrchu vyroste do výšky 10 až 15 cmza 4 hodiny! Ale pozor! U hadovky sekonzumuje právě jen vajíčko. A říká se,že má afrodiziakální účinky!

Tip mykologa Baiera

Našli jste v lese velmi mladé bedly s uzavřeným kloboučkem? Klidně je nasbírejte a doma jejich třeně uložte do vlhkého čistého papíru. Každý den můžete pozorovat rozevírání kloboučku a za tři dny bude mít bedla paraple, ze kterého nasmažíte krásné řízky!

Autor:  lt

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.