Vědci varují: Pozor, v zimě nastává čas tloustnutí! Proč? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vědci varují: Pozor, v zimě nastává čas tloustnutí! Proč?

Už je to tu zase: ručička na váze letí vzhůru!
Už je to tu zase: ručička na váze letí vzhůru!  (Profimedia.cz)

Britští odborníci zjistili, že na podzim a v zimě člověk ztloustne v průměru o jedno až dvě kila. Pokud máte připravený argument, že vás alespoň více tuku ochrání před mrazem, tak vězte, že je to nesmysl. Jíme v zimě více? A pokud ne, proč tedy přibíráme? Experti dali hlavy dohromady a zodpověděli nejčastější otázky.

Ochrání mě tuk před zimou?

Že špeky v zimě zahřejí, je rozšířený mýtus. Není na tom ale ani zrnko pravdy. Pokud přiberete, máte více bílé tukové tkáně. Jediný tuk, který zahřívá, je ovšem hnědá tuková tkáň, kterou mají miminka. Zatímco bílá tuková tkáň uchovává energii, hnědá ji spaluje, čímž zahřívá tělo.

Roste v zimě chuť k jídlu?

Pokud se zahalíme do teplého oděvu a přiměřeně vytopíme příbytek, neměla by zima mít na zvýšený apetit vliv. Na vině je spíše melatonin – hormon, který se vyplavuje během temných zimních dní.

Kvůli němu jsme ospalejší, ale i hladovější. Přijímání většího množství jídla v zimě máme taky v genech. Protože byl v zimních měsících hladomor, tělo bylo naprogramováno tak, aby na podzim uložilo co nejvíce tuku.

Proč mám větší chuť na pudink se šlehačkou?

Překvapivě konzumujeme nejvíc jídla na jaře a v létě. Na podzim a v zimě si ale dopřáváme tučnější stravu. Souvisí to s menším pocitem štěstí. Člověk se špatnou náladou sáhne pravděpodobněji po sladkém či tučném jídle.

Proč tloustnu, i když jím pořád stejně?

Podle vědců za to může nižší hladina takzvaného »slunečního« vitaminu D. V zimě člověk v podstatě nevystavuje svou pokožku dennímu světlu. Ven chodíme méně často a obvykle se halíme do šály a na rukou nosíme rukavice. Při nižší  hladině vitaminu D tělo ukládá víc tuku.

Může za to televize?

Je to jednoduché. Zatímco v létě trávíme hodně času na kole, bruslích či ve vodě, v zimě je to jinak. Většina lidí si raději dřepne na gauč, pustí si televizi a načne pytel brambůrek. A právě to je samozřejmě pro štíhlou linii vůbec nejhorší.

Jak v zimě nenabrat?

Zvyšte si hladinu vitaminu D. Nevyhýbejte se sluníčku a jezte větší množství mořských ryb (losos, tuňák, makrela). Pečlivěji dbejte na svůj jídelníček. Experti radí zapisovat si veškeré zkonzumované pokrmy, donutí vás to o nich více přemýšlet. A samozřejmě to chce pravidelně cvičit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.