Poprvé v Česku se narodil mravenečník velký: Jezdí mámě na zádech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Poprvé v Česku se narodil mravenečník velký: Jezdí mámě na zádech!

Malá samička je nejspokojenější na máminých zádech.
Malá samička je nejspokojenější na máminých zádech. (pro Aha! – Milan Kořínek)

Vzácným přírůstkem se pyšní olomoucká zoo. Je první českou zahradou, ve které se narodil mravenečník velký. Skoro tři roky trvalo, než »láska« samičky jménem Pia a fešáka Sylvina přinesla plody.

Vytoužené první české mládě přišlo na svět 11. září ve venkovním výběhu, přímo před zraky návštěvníků.

„Malá samička po porodu vážila 1740 gramů. K velké úlevě všech začala přibývat na váze. Po týdnu života už měla 1800 gramů,“ uvedla mluvčí zoo Hana Labská.

Novorozeně se nyní vozí matce na zádech a drží se jí jako klíště. Máma ho bude kojit 4 až 6 týdnů. Aby měla matka s mládětem klid, zůstává zatím jihoamerický pavilon pro návštěvníky uzavřen.

V zoo mravence nebaští

Dospělý mravenečník velký denně spořádá až 30 000 mravenců a nachodí kvůli tomu mnoho kilometrů. V zajetí putovat nemusí. Živí se směsí mléka, vajíček, minerálních látek a vitaminů, krupičné kaše a banánů.

K obědu dostává hustší směs tvořenou rozmixovaným drůbežím nebo hovězím masem, ovesnými vločkami, banány nebo jablky a vitaminy. Přidává se také trochu rašeliny. Občas si pochutná na myšátkách a novorozených potkanech.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.