Návod pro soudy: Přehled nájmů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Návod pro soudy: Přehled nájmů!

.
(Profiimedia.cz)

Ministerstvo pro místní rozvoj včera zveřejnilo cenové mapy pro prvních 64 měst, ve kterých přestalo od ledna platit regulované nájemné a začalo platit nájemné smluvní. Podívejte se, jaký byste měli platit nájem. Bude to vodítko i pro soudce.

Mapy mají sloužit jako »berlička« pro majitele bytů, nájemníky, ale hlavně soudy v případě, že se majitelé s nájemci na výši smluvního nájemného nedohodnou. Ze čtyř bodů, podle nichž se činže bude určovat, jsou zatím mapy vytvořeny podle znaleckých posudků.

Maximálně do dvou let by pak měly být kompletní pro všech 639 obcí a měst v Česku. „Mapy jsou jen orientační. Pro určení skutečného nájemného v obcích do deseti tisíc obyvatel se bude používat 1115 různých faktorů. Nad deset tisíc je to dokonce 3500 faktorů,“ řekl náměstek ministra Miroslav Kalous.

Vedle cenových map vydalo ministerstvo i brožuru s názvem Průvodce přechodem na smluvní nájemné, kterou budou lidi dostávat zdarma.

Smluvní nájemné se bude určovat i podle tzv. cenové mapy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.