Převratný objev: Alzheimera předpoví test! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Převratný objev: Alzheimera předpoví test!

Z krve by mělo být poznat, že onemocníte.
Z krve by mělo být poznat, že onemocníte. (Profimedia.cz)

Američtí vědci vynalezli unikátní krevní test, který dokáže určit, jestli do pěti let onemocníte Alzheimerovou chorobou!

Je založen na látkách, které reagují s proteiny a protilátkami, které se tvoří jen v tělech osob trpících Alzheimerem. Vědci doufají, že by vynález mohl pomoci při vynalezení léku na chorobu, při které zejména starým lidem pozvolna degraduje mozek.

Později hodlají test rozšířit tak, aby zjistil i další závažné nemoci jako Parkinsonovu chorobu, roztroušenou sklerózu nebo rakovinu.

Alzheimerova choroba je onemocnění mozku, při kterém dochází k postupné demenci. Není známa příčina vzniku nemoci. V současnosti trpí chorobou jen v Česku zhruba 130 tisíc lidí a jejich počet se bude dále zvyšovat. Prvními příznaky jsou ztráta paměti, poruchy řeči, problémy při oblékání, změny osobnosti.

Současná léčba nedokáže chorobu porazit, ale umí výrazně zpomalit její průběh. Při včasném odhalení jsou šance na kvalitnější život samozřejmě vyšší.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.