V Praze se včera konala unikátní přehlídka parníků! Kapitán Karel Mikšovský: Na Vltavě jsem 20 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

V Praze se včera konala unikátní přehlídka parníků! Kapitán Karel Mikšovský: Na Vltavě jsem 20 let!

„Na lodi Vltava jsem před dvaceti lety začínal jako plavčík,“ říká kapitán lodi Karel Mikšovský.
„Na lodi Vltava jsem před dvaceti lety začínal jako plavčík,“ říká kapitán lodi Karel Mikšovský. (Aha! – Martin Přibyl, Jaroslav Benda)

Již 145 let brázdí lodě Pražské paroplavební společnosti vody řeky Vltavy. Při této příležitosti proběhla včera v Praze přehlídka parníků. Mezi nimi byly i takové klenoty, jakými jsou naše nejstarší loď Vyšehrad (72) a o dva roky mladší Vltava, která v pátek oslavila sedmdesátiny. Před 20 lety začínal na této lodi i její současný kapitán Karel Mikšovský.

„Po škole jsem na této lodi pracoval nejprve jako plavčík a až na pár výjimek jsem jí zůstal věrný celých dvacet let,“ vzpomíná na své začátky kapitán Karel Mikšovský. Ne každá plavba probíhá přesně podle plánu. I na řece Vltavě lze zažít perné chvilky a nervy, jaké by nikdo nečekal – ani zkušený vltavský vlk Karel Mikšovský.

„Jednou nám kleknul motor a musela pro nás přijet do Roztok motorová loď,“ komentuje nedokončenou plavbu. Mnohem horší situace prý ale nastala před osmi roky. Stalo se tak pár dnů před velkými povodněmi v roce 2002.

„Byly to opravdu tři čtyři večery před velkou vodou, kdy se obloha zatáhla, spustil se liják a my jsme z kormidelny neviděli ani na špičku lodě. Museli jsme zastavit a hodit kotvy. To se opakovalo několik dní po sobě. Čekali jsme, kam nás to odnese, ale za dvacet minut se rozednilo a mohli jsme pokračovat. Ani staří kapitáni nic podobného nepamatovali,“ vzpomíná na temnou předzvěst povodní vltavský kapitán.

Zvláštní letité »přátelství« chovají k parníkům Pražské paroplavební společnosti rybáři. „Ti nás tedy opravdu nemají moc v lásce. Většinou se s lodí jezdíme točit do stejných míst. Když tam ten rybář má po celé léto nahozeno a my se mu tam jedeme třikrát týdně otočit, není se co divit.

Jednou se nám stalo, že jsme podjížděli Lahovický most a na palubu mezi cestující nám spadlo plato vajec. Bylo horko, paluba byla rozpálená, takže to nešlo ani pořádně umýt,“ vykresluje originální mstu rybářů kapitán.

Na Vltavu včera vyjely parníky Pražské paroplavební společnosti.

Aha! Víte, že...

Víte, že první parník Pražské paroplavební společnosti, který na Vltavu v roce 1865 vyplul, se jmenoval Praha?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.