Havel je nejlepší! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Havel je nejlepší!

1. prosince 2009: Havel si najde čas i na charitu. V klaunském nose naposledy podpořil projekt Konta Bariéry.
1. prosince 2009: Havel si najde čas i na charitu. V klaunském nose naposledy podpořil projekt Konta Bariéry. (– ČTK/Michal Kamaryt, Michal Doležal, ara)

71 procent lidí říká, že bývalý prezident se ze všech politiků nejvíce zasloužil o Česko.

Přesně před dvaceti lety – 29. prosince 1989 – byl dramatik a disident Václav Havel (dnes 73) jednohlasně zvolen československým prezidentem. Ve funkci vystřídal Gustáva Husáka (†78) a po dlouhých 41 letech stanul v čele našeho státu nekomunistický prezident. Havlova přínosu pro rozvoj naší země si váží 71 procent lidí, to je nejvíce ze všech politiků za posledních 20 let. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Havel už ale politiku pověsil definitivně na hřebík a užívá si důchodu. Věnuje se dramatické tvorbě, přednáší na univerzitách a sbírá ocenění. Na začátku prosince ho prestižní americký internetový portál Foreign Policy zařadil do seznamu stovky nejvýznamnějších intelektuálů, kteří nejvíce ovlivnili běh současného světa.

I přes nabitý program si Havel najde čas i na charitu. Naposledy se účastnil charitativního projektu Konta Bariéry. A to i navzdory podlomenému zdraví. „Utekl jsem Dáše z domu. Jsem totiž nemocný a ona mě nechtěla pustit,“ přiznal exprezident, jak porušil výslovný zákaz své starostlivé ženy Dagmar.

Co ale Havlovi starosti určitě nedělá, jsou peníze. Jako vysloužilý prezident totiž dostává doživotní měsíční rentu ve výši 50 tisíc korun, stejnou sumu má na chod kanceláře a na plat asistenta.

29. prosince 1989: Při podpisu prezidentského slibu po svém prvním zvolení.

2. února 1993: Po prezidentské inauguraci i s první manželkou Olgou (zemřela na rakovinu v lednu 1996) zdravil z balkonu Pražského hradu shromážděné občany.

2. prosince 1996: Havlovi byl odstraněn zhoubný nádor na plicích. I později měl vážné zdravotní problémy. Naposledy byl operován letos v lednu.

20. ledna 1998: Znovu zvolen prezidentem ČR. Na slavnostním aktu ho doprovázela druhá manželka Dagmar (s herečkou Dagmar Veškrnovou se oženil v lednu 1997).´

2. února 2003: Havlovi skončilo jeho druhé pětileté období ve funkci prezidenta České republiky. Volbu nástupce Václava Klause sledoval i s manželkou Dagmar na Hradě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.