Profesor Luboš Petruželka: Vakcína na rakovinu bude už do pěti let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Profesor Luboš Petruželka: Vakcína na rakovinu bude už do pěti let!

Prof. MUDr. Luboš Petruželka
Prof. MUDr. Luboš Petruželka (Aha! – Josef Mašek)

5:00 (lt) – Pacientům s pokročilou rakovinou plic svitla naděje! Podle onkologů by se do pěti let mohlo začít s léčbou nejtěžších případů pomocí nové vakcíny. „Látka nazvaná Stimuvax podporuje imunitní systém pacienta tak, aby rozpoznal a zničil nádorovou buňku,“ sdělil včera profesor Luboš Petruželka. Testy dokázaly, že vakcína vážně nemocným lidem více než dvojnásobně prodlouží dobu života!

Nová látka zatím nedokáže rakovinu vyléčit, může ale pomoci prodloužit a zlepšit kvalitu pacientova života. Podle klinické studie zatím prodloužila život pacientů z 13,3 měsíce na 30,6 měsíce. Kromě rakoviny plic se testuje účinek látky i u pokročilého nádoru prsu.

„Myslím, že se dá solidně říci, že do pěti let by se vakcína mohla registrovat a začít využívat v klinické praxi. Zatím jsou s ní velmi dobré výsledky. Pokud bude dostatečně úspěšná u pokročilého onemocnění, určitě se pak během dalších dvou let začne studovat její účinek i u méně pokročilých onemocnění,“ vysvětlil profesor Rostislav Vyzula z Masarykova onkologického ústavu v Brně.

Vakcína je speciálním typem cílené biologické léčby, která je současným hitem v léčbě rakoviny. „Jedná se o novou skupinu léků, která se od těch klasických liší tím, že působí jen v místě, kde mají. Lék zabrání dělení a růstu nádorových buněk. Biologická léčba je ušitá na míru pro konkrétního pacienta podle typu a stádia jeho onemocnění,“ popsal profesor Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.