Školák hrdina: Vytáhl stařenku z hořícího domu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Školák hrdina: Vytáhl stařenku z hořícího domu!

Dalibor Bůček se ve čtrnácti letech stal hrdinou.
Dalibor Bůček se ve čtrnácti letech stal hrdinou. (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Je školák a už je z něj hrdina! Dalibor Bůček (14) z Milotic na Kyjovsku zachránil stařenku z hořícího domu, který každou chvíli hrozil zřícením. Včera byl za svojí odvahu oceněn.

Je školák a už je z něj hrdina! Dalibor Bůček (14) z Milotic na Kyjovsku zachránil stařenku z hořícího domu, který každou chvíli hrozil zřícením. Včera byl za svojí odvahu oceněn.

Do finále projektu Dětský čin roku nominovala porota odborníků pět příběhů z celkem 566 svědectví o hrdinských skutcích dětí do 15 let. A Dalibor Bůček dokázal zvítězit. Mimo jiné také proto, že mu v záchraně nepomohl nikdo z dospělých, kteří ničivému požáru přihlíželi.

Dalibor trávil osudný letní den projížďkou na kole. „Najednou jsem uslyšel praskot a z nedalekého domu se vyvalil dým,“ popisuje školák. Když dorazil na místo, střecha domku, ve kterém bydlela stařenka, byla v plamenech. V okolí už postávali lidé a pokřikovali, že důchodkyně musela zůstat uvnitř.

A tak zatímco dva kamarádi ujížděli pro hasiče a policii, Dalibor se snažil do domku dostat. „Bušil jsem na dveře, ale paní mi neotevřela s tím, že večer návštěvy nechodí. Nenechala si vysvětlit, že je v nebezpečí, a přestala si mě všímat,“ řekl Aha! mladík. Po dlouhých minutách a neúspěchu dostat se do domu okny, se ji však Daliborovi podařilo přemluvit a odvlekl ji z nebezpečného dýmu i plamenů. „Ti dospělí jen stáli a koukali. Nikomu se do domu nechtělo, hrozilo, že se střecha, ze které šlehaly plameny, každou chvíli zřítí,“ tvrdí zachránce.

Protože se stařenka nemohla udržet na nohou, vrátil se do plamenů ještě jednou, aby jí z kuchyně přinesl židli a žena mohla v klidu počkat na pomoc. „Byla v šoku. Poprosila mě, jestli bych jí nezašel ještě do obýváku pro brýle, ale to už jsem neriskoval,“ říká s úsměvem Dalibor. Ten o tom, co se stalo, nikomu nevyprávěl. Odpověděl jen policistům a na kole odjel domů, takže mu za hrdinský čin ani nikdo nepoděkoval.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.