Vyznamenání pro hasiče: David Štoudek (48) dostal medaili Za statečnost | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Vyznamenání pro hasiče: David Štoudek (48) dostal medaili Za statečnost

Jihomoravský hasič David Štioudek (48) obdržel medaili Za statečnost. Jako letecký záchranář zasahoval během půl roku u tří mimořádných udállostí
Jihomoravský hasič David Štioudek (48) obdržel medaili Za statečnost. Jako letecký záchranář zasahoval během půl roku u tří mimořádných udállostí (Zdeněk Matyáš)

Nasadil svůj život, aby zachránil cizí! Hasič a letecký záchranář David Štoudek (48) třikrát během šesti měsíců zachránil člověka. Teď od sboru dostal jedno z nejvyšších vyznamenání – medaili Za statečnost.

David Štoudek loni v Dubňanech zachránil chlapce, uvízlého pod spadlými betonovými překlady. „Ta škvíra, kterou jsem ho viděl, měla jen deset centimetrů. Šlo o každou vteřinu, ležel pod betonem s těžce poraněnou nohou,“ popisuje zásah.

Letos v lednu pak záchránil bruslaře, pod kterým se prolomil led na Vranovské přehradě. Maximální nasazení prokázal letos v březnu Štoudek i při boji o život režiséra brněnského divadla Milana Vorlíčka (†47), který uvízl při otužování pod ledem v brněnském lomu Hády. „Jeho kamarád říkal, že je někde deset metrů od nás pod ledem. Řezal jsem motorou pilou další díry a měl strach, abych ho neporanil. Našli jsme ho za 12 minut od ohlášení, jenže to nedopadlo,“ vzpomíná na březnové drama Štoudek. Režisér po čtyřech dnech v nemocnici zemřel.

Nepovažuje se za hrdinu
Rovný a přímý chlap, skvělý parťák. Tak mluví o Davidu kolegové. On sám ale kroutí hlavou. „Prostě na mě ty zásahy vyšly. Klidně tam mohl být někdo jiný, který by udělal přesně to, co já,“ říká skromně Štoudek. „David je tvrďák, na rozdíl od jiných má posunutý práh odvahy,“ má nicméně jasno Jaroslav Mikoška, mluvčí jihomoravských hasičů.

Dva tisíce výjezdů
Jak se vyznamenaný hasič, který během své kariéry vyjížděl do terénu více než dvoutisíckrát, udržuju ve formě? Posiluje, do práce jezdí na kole, potápí se a plave, má rád hory. „Práce hasiče je čím dál náročnější, ať jde o fyzičku či zvládnutí techniky. Dřívější nároky jsou historií,“ tvrdí profesionál, který je hasičskému sboru věrný takřka čtvrstoletí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.