Nařízení EU: Povinné kolky na lécích! Zdraží vám prášky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nařízení EU: Povinné kolky na lécích! Zdraží vám prášky

Co si o tom myslí lékárnice, modelka a misska Jana Doleželová?
Co si o tom myslí lékárnice, modelka a misska Jana Doleželová? (Daniel Černovský)

Podobně jako alkohol a cigarety budou muset mít kolky i léky. Má to zabránit jejich falšování. Lékárníci ale nové opatření považují za zbytečnost, která hlavně ty nejlevnější léky zdraží.

Celníci každý měsíc zachytí zhruba 6000 balení falzifikátů. Nejčastěji viagru. Právě tomu má učinit přítrž kolkování, které by mělo být povinné od února 2019, už rok předtím ale začnou některé lékárny systém testovat.

Speciální kód
„Kolkování vychází z protipadělkové směrnice EU, primárně ho mají na starosti výrobci,“ potvrdila pro Aha! mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Přinesdomová. A vysvětluje: „Na lécích bude speciální kód, na základě kterého budou lékárníci ověřovat pravost, krabičky budou mít také ochranu před otevřením, aby nebylo možno vložit jiný než původní lék.“ Směrnice dala výrobcům léčiv na přípravu asi tři roky. „V novele bude část, kterou převezmeme z evropské legislativy, a část si budeme moci upravit. Kolkování se bude týkat všech léků na předpis s výjimkou radiofarmak,“ uzavírá Přinesdomová.

Lékárníci proti
O užitečnosti kolků má ale pochybnosti lékárnice Eva Nosková z liberecké lékárny U Orla. „Opravdu si nedovedu představit, jak by bylo možné ještě více kontrolovat léky. Nabízení falšovaných léčiv se podle mě pomocí kolků nezabrání. Kdo už jednou vyrobí falešný lék, tak toho nějaké kolky nezastaví a také si je zfalšuje,“ míní lékárnice.



Připlatíme si
Pochopení s lékárníky má poslankyně Soňa Marková (54, KSČM) z výboru pro zdravotnictví. „Chápu, že se lékárníci zlobí, protože budou muset na základě kolků při prodeji ověřovat pravost léčiv, přibude jim práce. Na druhé straně si myslím, že ochrana pacientů před nebezpečnými následky falšovaných léků je pro nás nejdůležitější.“ Pro pacienty je však horší zpráva, že kvůli kolkům léky zdraží. Prý hlavně ty běžné. „Zprovoznění celého systému platí hlavně výrobci léčiv, takže předpokládám, že se náklady do ceny léků promítnou,“ řekl pro Aha! prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Budou mít výdaje za nové kódy a bezpečnostní uzávěry, pár korun to bude stát. Přesně si cenu netroufám odhadnout, u výrobců nejsou známy ani jejich současné výdaje.“

Risk po internetu
Skoro polovina lidí si podle letošního průzkumu Státního ústavu pro kontrolu léčiv objednává léky na internetu. Jedno procento přiznalo, že aspoň jednou využili nelegální nabídky. Objednali si medikamenty, které je možné získat jen na předpis, například na spaní nebo na depresi. Tito pacienti se vystavili velkému nebezpečí, že jim léky neznámého původu nenávratně poškodí zdraví. Často totiž místo účinné látky obsahují třeba olovo, arzen či nemrznoucí směs do ostřikovačů.

Výdaje rostou
Zatímco v roce 2014 zdravotní pojišťovny zaplatily za pacienty 234,9 miliardy Kč, o rok později se už jednalo o částku 242,8 miliardy Kč. Výdaje na léky na předpis z toho v obou letech činily zhruba 33,3 miliardy korun. Pokud kolkované léky zdraží, zdravotní pojišťovny budou muset reagovat. Záležet pak bude na tzv. úhradové vyhlášce ministerstva zdravotnictví. „Pokud to bude určeno, budeme vyplácet na léky vyšší částky,“ říká Lucie Krausová z VZP.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.