Václav Malinský má dobré srdce: 3566 km pro Emičku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Václav Malinský má dobré srdce: 3566 km pro Emičku!

Václav Malinský
Václav Malinský  (Foto pro Aha! – Václav Malinský, ara)

Krok za krokem obešel celou hranici bývalého Československa. Pro nemocnou Emičku Zouharovou (8) ušel cestovatel Václav Malinský (25) neuvěřitelných 3566 kilometrů. Cílem cesty, která mu trvala 97 dní, bylo sehnat peníze na její léčbu.

Emičce je už osm let, nemluví, ale všemu rozumí a komunikuje beze slov. Jen s námahou je schopná se zvednout z lehu do sedu, případně do kleku. Pohybuje se lezením, nebo na invalidním vozíku. „Už od narození ji trápí mozková obrna.

Emička má přitom šanci na uzdravení. Rodina ale k tomu potřebuje peníze. Léčba, speciální neurorehabilitace, jsou drahé, zdravotní pojišťovna je celé nehradí a rodina má problém ji zaplatit,“ vysvětlil Malinský.

Jeden léčebný pobyt vyjde na 105 tisíc korun. „V případě, že pojišťovna s úhradou pomůže, rodiče musí stejně doplatit 55 tisíc,“ upozornil Malinský.

Kolem kamenů
Cestovatel chodil pokud možno v těsné blízkosti hraničních kamenů bývalého Československa, cestou lidem popisoval příběh Emči a přednáškami a prodejem fotek získával peníze. „Chodil jsem většinou sám. Občas se ke mně někdo na pár kilometrů přidal. Někdy to bylo opravdu hodně náročné,“ přiznal Malinský.
Asi nejhorší okamžiky zažil na Šumavě a v Tatrách. „Na Šumavě byl v dubnu metr sněhu a musel jsem se tím probrodit. Bylo to doslova bílé peklo. V Tatrách mne zase při zdolávání dva tisíce metrů vysokého vrcholu zastihla sněhová vánice a šlo mi o život,“ přiznal.

Vychodil 120 tisíc
Puchýřů, úsilí a odříkání Václav Malinský nelituje. „Vynaložil jsem vše pro dívku, která potřebuje několik léčebných kůr. Z cesty se mi podařilo získat 120 tisíc korun. Další peníze ale ještě budou potřeba,“ řekl a žádá i další lidi o pomoc.

Přispět lze na účet 2700501868/2010.

36 km denně
Václav Malinský vyrazil z Břeclavi 10. dubna a zpět došel 16. července. Denně musel ujít po hranici bývalého Československa průměrně 36 km. Posledních šest kilometrů jela vedle něj Emička na invalidním vozíku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.