Vzpoura v uprchlickém táboře: Běženci házeli po strážných nábytek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vzpoura v uprchlickém táboře: Běženci házeli po strážných nábytek!

Uprchlický tábor v Balkové na Plzeňsku, kde se vzbouřili běženci.
Uprchlický tábor v Balkové na Plzeňsku, kde se vzbouřili běženci. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, ara)

Vzpoura běženců se odehrála v uprchlickém táboře Balková na Plzeňsku. Cizinci se zabarikádovali v místnosti a na strážné házeli nábytek. Situaci zklidnila zásahová jednotka policie.

Vzpoura začala včera kolem poledne v místnosti izolace, vyvolali ji dva Nigerijci. Na výzvy policie odmítali vyjít ven. „Postupně se začala zvyšovat jejich agresivita. Začali házet nábytek a přidalo se k nim dalších třináct běženců. Všichni pak ničili a demolovali zařízení,“ popsala situaci mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Vedení tábora povolalo na pomoc zásahovou jednotku policie.

Ta po příjezdu vtrhla do místnosti a během pár minut bylo po všem. Vzpoura tak byla potlačena asi 1,5 hodiny od prvních nepokojů. „Zabarikádované vyvedla a ostatní agresory zpacifikovala. Nikdo z uprchlíků ani z policistů nebyl zraněn. Akce byla velmi rychlá a efektivní,“ řekla Rendlová. Nepokoje odsoudil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Takovéto chování nebudeme v žádném případě trpět,“ prohlásil a dodal, že následky by měli nést ti, kdo nepokoje rozpoutali.
Proč se vzbouřili?
„Spouštěčem bylo nejspíše to, že jeden z cizinců dostal informaci o vyhoštění z ČR a nechtěl se podrobit návratu do vlasti. Jestli je to pravda, se zjistí při jeho výslechu,“ dodala Kateřina Rendlová. Vzbouřencům ale skoro žádný trest nehrozí. Nikdo nebyl zraněn a tak se vše bude řešit kázeňsky, stejně jako ve vězení, například zpřísněným režimem. V Balkové je nyní 56 uprchlíků.

Kdo hradí pobyt a kolik korun denně stoji?
Správa uprchlických zařízení je oprávněna použít uschované peněžní prostředky na úhradu nákladů spojených s pobytem v ZZC, resp. s vyhoštěním. Pokud mají cizinci peněžní prostředky, Správa uprchlických zařízení strhává 112 Kč za stravu a 130 Kč za ubytování.
Zdroj mvcr.cz



Přečtěte si
body
30. 5. 2017 • 08:34

Arabové,černoušci,doma je každý tam kde hrál kuličky/řekl moudrý J.Werich/Toto je naočkovaná migrace ,která nás /evropany/ bude stát životy a majetekJe to hanba,naší /představitelé/ dělají vše pro to aby to dopadlo hrozně.Myslím si ,že černoši patří do Afriky,Arabové do asie,protože tak to bylo odjakživa.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.